"Serà una mascletà tradicional, molt tradicional. Sense efectes, només amb el so". Pepe Nevot Peñarroja, responsable de la pirotècnia del mateix nom, explicava ahir a aquest diari la "il·lusió" que li feia muntar de nou una mascletà a Manresa. La primera, de fet. Perquè el que havia de ser, a la Mediterrània de l'any passat, un dels espectacles estrella, es va haver de suspendre per culpa de la pluja. Un espetec d'aigua que no va deixar que la simfonia de soroll, com defineixen els pirotècnics valencians aquesta espectacle, es pogués fer al pàrquing de la Via de Sant Ignasi. La de demà es farà entre el tram de la plaça Espanya i la plaça 11 de Setembre (13.30 h), tot i que inicialment s'havia previst muntar-la entre Crist Rei i la plaça Espanya. Les obres que es fan en aquest tram del Passeig no ho han permès. La preparació del muntatge es començarà a fer diumenge al matí.

Entre 30 i 40 quilos de pólvora i uns 3.000 masclets (petards de gran potència), petits i grans (perquè el soroll no sigui uniforme) petaran amb contundència al Passeig. L'espectacle sonor durarà entre uns 6 i 7 minuts. Seran explosions (efecte tro) controlades, que tenen el seu tempo i la seva cadència i que pretenen crear una sonoritat rítmica. Pirotècnia Peñarroja SL és l'encarregada d'oferir la mascletà inaugural de les Falles de València. Aquest agost van rebre la Conxa d'Or del Festival Internacional de Focs Artificials de la Setmana Gran de Sant Sebastià.

No s'han de tapar les orelles

La mascletà és un espectacle de soroll i és per aquest motiu que és millor no portar nens a la zona propera perquè les seves oïdes són més sensibles; igualment s'ho haurien d'estalviar les persones amb problemes d'audició i les que tinguin problemes de respiració (pel fum que es genera). I si hi vas? Doncs mentre duri l'espectacle mantén la boca oberta (mastegant xiclet, badallant...) i no et tapis les orelles.