Teatre, dansa, música, exposicions, vetllades literàries o audiovisuals. Tota mena de manifestacions artístiques tindran cabuda al Tatrau Teatre, un projecte impulsat pel grup de teatre solsoní Lacetània. La necessitat de trobar un espai per fer-hi les tasques de creació i assaig va dur els responsables de l'entitat a transformar una antiga quadra situada al nucli antic solsoní en un espai creatiu. Però a mesura que avançava l'adequació del local, Lacetània descobria les possibilitats que oferia el nou espai i va decidir "anar més enllà" i obrir-lo a l'exhibició d'arts escèniques. D'aquesta manera es cobrirà un buit de la ciutat en matèria d'equipaments culturals ja que s'hi obrirà una sala de petit format.

El president del grup de teatre Lacetània, Francesc Boix, va explicar que la sala tindrà una capacitat per a un centenar de persones i no hi haurà butaques fixes, sinó que es podran distribuir de tal manera que "s'hi puguin fer activitats diverses". Boix va remarcar el fet que "a Solsona no existeix un equipament d'aquest tipus", un espai que possibiliti espectacles de petit format. Així, "no només s'obrirà per al teatre sinó que hi tindran cabuda des d'una exposició de pintura fins a un concert de música de petit format".

Lacetània tindrà l'oportunitat d'explorar les possibilitats del nou espai escènic en el marc del cicle Escenes, que organitza anualment. Enguany la programació constarà de tres muntatges de petit format que seran a càrrec de la mateixa companyia solsonina. Boix ha explicat que aquesta proposta té el doble objectiu de "mostrar a la gent el local i que nosaltres també puguem experimentar amb aquest petit format". D'altra banda, Lacetània ha decidit enguany traslladar Escenes al Tatrau Teatre pel fet que es faran tres representacions de cadascuna de les obres, amb la qual cosa "durant 12 dies hi haurà teatre a la ciutat", uns primers passos per poder aconse-guir una temporada estable de teatre, una de les reivindicacions del grup, segons el seu president. El cicle Escenes ha canviat de format des del seu naixement, i en les darreres edicions Lacetània optava per portar companyies de fora a Solsona.

Tatrau Teatre és situat al carrer de Santa Llúcia número 23. Amb una capacitat per a unes 100 persones, disposarà d'un equipament tècnic ajustat a les necessitats de la sala. Aquests dies s'enllesteixen les obres d'adequació, que ha finançat el grup de teatre amb ajuts d'administracions i particulars. Obrirà les portes al públic per primera vegada el proper 16 d'abril a les 8 del vespre amb un acte d'inauguració que oferirà un "tastet" de les possibilitats de la sala. Una setmana després, el dia 23 d'abril, és previst que hi hagi la primera representació de l'esmentat cicle Escenes.

El nom Tatrau Teatre "té una sonoritat semblant a teatre i a més permet aquest doble sentit de 't'atrau el teatre'", va comentar Francesc Boix, el qual va afegir que va ser una denominació proposada pel director i actor de Lacetània, Aleix Albareda, que va ser molt ben rebuda per la companyia. Boix es mostra satisfet amb el nou projecte i, "si bé, com tot requereix esforç, la il·lusió ens permet superar les dificultats".