El grup de teatre amateur Lacetània Teatre ha rehabilitat una antiga caserna militar de Solsona per crear-hi el primer espai escènic de petit format de la ciutat. La nova instal·lació, anomenada Tatrau Teatre, és un espai obert i sense butaques, on tot pot convertir-se en platea o escenari. La nova sala, amb capacitat per a cent persones, s'estrenarà aquest dissabte amb l'obra 'No és tan fàcil', de Paco Mir, en el marc de la temporada teatral Escenes que cada any se celebra a la capital del Solsonès. Un dels membres del grup teatral, l'actor Aleix Albareda, ha explicat a l'ACN que el projecte Tatrau Teatre neix de la "necessitat" d'un espai propi per "assajar, crear i plantar l'escenografia".

El projecte Tatrau Teatre va començar a gestar-se l'any 2009, fruit de la necessitat d'una sala de petit format a Solsona. Un dels membres del grup, Aleix Albareda, ha explicat a l'ACN que tant el Teatre Comarcal com la Sala Polivalent són "massa grans" i, en ocasions, ha afegit, "els actors necessitem estar més a prop del públic".

Tanmateix, Albareda ha insistit que el nou espai no substituirà la resta d'oferta d'equipaments públics de la ciutat. "La voluntat del nou teatre és tenir una funció complementària", ha explicat. De fet, al nou espai hi tindrà cabuda qualsevol tipus de manifestació artística, des de teatre, fins a dansa, passant per música, exposicions, vetllades literàries o audiovisuals.

Tatrau Teatre té una capacitat per a un centenar de persones i no té butaques fixes, sinó que les cadires es podran distribuir de tal manera que s'hi puguin fer activitats diverses. A més de ser un espai físic, el projecte Tatrau Teatre també neix com a futur àmbit de creació, formació i gestió teatral.

De caserna militar a espai de teatre

Amb els estalvis que el grup Lacetània Teatre ha acumulat al llarg dels anys, la companyia ha rehabilitat, a poc a poc, l'espai situat al carrer Santa Llúcia. Es tracta d'un local que, anys enrere, havia estat unes quadres i després una caserna militar. De fet, a les parets del Tatrau Teatre encara s'hi pot distingir el nom d'alguns militars.

Albareda ha explicat que el grup de teatre funciona com una petita cooperativa on cadascú ha dirigit una funció a l'hora de rehabilitar l'espai. Excepte l'Aleix Albareda, que es dedica al teatre de forma professional, la resta d'integrants del grup són gent amb altres professions. "Des del manyà, fins al fuster o el rellotger, tots han tingut la seva funció en la creació de Tatrau Teatre", ha explicat Albareda.

Espai Escenes

A partir d'aquest dissabte, la sala començarà a funcionar amb el cicle de teatre Escenes. S'hi podran veure tres obres: 'No és tan fàcil', de Paco Mir i dirigida per Joan Francesc Manzano (23, 24, 25 d'abril i 1 de maig). 'No cau la nit', dirigida, escrita i interpretada pel solsoní Josep Maria Parcerisa (7, 8, 14 I 15 de maig) i, finalment, 'Homes de Pereira, Verdés, Belbel i Benet i Jornet', que dirigeix Aleix Albareda (21,22,28 i 29 de maig).