Tere Almar (Mataró, 1957), directora artística de la Fira Mediterrània de Manresa des del 2008, no continuarà al capdavant del certamen. No per voluntat pròpia, com va explicar ahir a aquest diari, sinó perquè la Generalitat ha decidit no renovar-li el contracte, que finalitza el proper mes d'abril. La decisió respon, segons Lluís Puig, director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat, al fet que "quatre anys és un bon marge de temps per dirigir un mercat. És bo que hi hagi renovació tot i haver fet un projecte brillant". Almar, com ja assegurava després del darrer certamen i ahir ratificava, hauria volgut continuar perquè "el meu projecte no està esgotat, però és una decisió política".

Segons va explicar Almar, Lluís Puig li va comunicar la no renovació aquesta setmana, i ahir Puig es va reunir a la capital del Bages amb l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el regidor de Cultura, Joan Calmet. La intenció, segons van confirmar ahir Puig i Junyent, és que el nou director artístic surti d'un concurs públic. Segons l'alcalde de Manresa, "la realitat és que a nosaltres ens hauria agradat que continués Tere Almar" però, va subratllar, "no podem oblidar que qui decideix és el departament de Cultura". Així, Junyent va desmentir "rotundament" que la no renovació respongués al fet -expressat des de la Generalitat- que des de l'Ajuntament de Manresa es volgués un nou director artístic de la ciutat: "no és cert". Puig va qualificar-ho de "rumors".

Brillant, amb una gestió artística impecable. Ningú no va estalviar, ahir, qualificatius positius a la tasca professional de Tere Almar al capdavant d'una fira que no ha parat de créixer en els darrers quatre anys. Però els canvis polítics comporten, habitualment, canvis de rumb i de capitans. I corredisses de noms. Ahir, però, tant Puig com Junyent van negar categòricament que Generalitat o Ajuntament tinguessin cap nom a la recambra darrere de la no renovació d'Almar i que, precisament per això, havien acordat -a proposta de la Generalitat- "un procés obert i transparent" com és un concurs, al qual es pot presentar, va dir Puig, tothom. Una fórmula, però, que no s'aplica ni al mercat de Vic ni a Tàrrega ni, fins ara, a la Fira Mediterrània de Manresa. Per a Calmet, malgrat tot, els canvis s'han de veure com un "símptoma de normalitat. Hi ha cicles que s'acaben". La intenció és que el Patronat de la Fundació Fira Mediterrània aprovi les bases del concurs per fer-les públiques passades les festes nadalenques.

Per a l'alcalde de Manresa, el model de la fira "no es qüestiona però ara ens tocarà gestionar el millor possible aquesta transició". I "posar-nos d'acord, amb tots els membres del patronat, per definir els requisits del concurs". En la mateixa línia, Puig va assegurar que "no ens cal buscar un altre nou model de fira. La Mediterrània viu un gran moment".