Joan Fuster i Josep Armengou. Aquests dos noms propis de destacada importància en l'evolució històrica i social dels Països Catalans tenen, com a mínim, una cosa en comú fins ara desconeguda: haver participat en la redacció d'una de les obres catalanistes més importants. L'estudiós i professor barceloní Joaquim Auladell corrobora, després de més de mig segle, que l'apèndix que consta en algunes edicions d'una de les obres cabdals de mossèn Armengou, Justificació de Catalunya, és autoria de l'escriptor nacionalista valencià Joan Fuster.

Després d'estudiar i llegir atentament les diverses edicions de l'obra d'Armengou i de constrastar el text amb d'altres de Fuster, el professor ha explicat a Regió7 algunes de les contradiccions que podrien confirmar aquesta tesi. Principalment en la divergència d'ideals és on Auladell demostra que Fuster és l'autor de l'apèndix. Segons el professor, en aquesta part s'exposa que els Països Catalans són la nació, i proposa com realitzar-la, argumentant que el País Valencià, les illes Balears i el Rosselló formen part essencial de la nació catalana. En canvi, al cos principal del text es descriu un Estat Català format únicament per les quatre províncies. Aquestes paraules són, segons Auladell, contradictòries.

A més, havent analitzat l'obra de Fuster, el professor ha comprovat com algunes de les frases d'aquest apèndix es repeteixen literalment a Qüestió de noms, un opuscle escrit per Joan Fuster l'any 1962. Un element més per afirmar que el valencià va participar en la redacció d'aquest ideari atribuït fins ara, de manera exclusiva, a Armengou.

Auladell explica que quan es va reconèixer Armengou com a autor, molts no coneixien la seva ideologia en el moment de la publicació, bastant anterior. El professor recorda que a la dècada dels 70, Armengou i Fuster compartien catalanisme "perquè el mossèn es va passar al fusterinisme, però no quan es va escriure".

D'autoria desconeguda

Segons ha explicat Auladell, "el fet que el llibre és publiqués de manera clandestina l'any 1958 va fer que molt poca gent conegués l'autor de l'obra". Els anys 70 Justificació de Catalunya ja era un text referent en els ambients catalanistes, però encara poca gent tenia constància de la seva autoria. A final dels 70, es va reconèixer Josep Armengou com l'artífex d'aquest text, que recull el testimoniatge del catalanisme que va viure i dissertacions doctrinals sobre la història de la Catalunya. Segons els estudiosos, és una de les obres més importants d'Armengou, juntament amb la Crònica Menuda de la Ciutat de Berga, el famós dietari del mossèn que resta en espera de ser editat.

El professor Auladell exposarà per primera vegada els seus arguments a la Universitat Catalana d'Estiu a Prada el proper 21 d'agost.