La degradació d'una part del barri antic de Manresa salta a la vista. Murs de formigó cansat, façanes derruïdes, cantonades envilides, llenços abandonats, pintades grolleres, portes fantasma, entresols desprotegits, runam etern, etcètera. Davant la lletjor urbana d'aquest panorama, un artista inquiet que sovint s'escolava per la zona grisa del carrer Barreres, Camp d'Urgell i entorns, va decidir posar fi a la decadència exponent embellint l'espai amb un pinzell. L'Ajuntament, teòric garant d'allò públic, no hi va posar traves i la imatge deixada del nucli vell s'està alegrant a través d'uns panys de parets traduïts ara en obres d'art, de sorpresa per als transeünts.

Benvi Parrilla (Manresa, 1977) és el principal promotor de la iniciativa, que va començar a cobrar forma, a final de l'any passat, juntament amb altres artistes, com Rafa Tejero i Eduard de Pobes. La primera acció/dignificació (amb rerefons de denúncia encoberta pel lamentable estat del barri) va ser pintar una illa de cases tapiades, de propietat municipal, ubicades al carrer Barreres, en ple centre històric de Manresa. En els murals pintats damunt de les façanes es van recrear diverses botigues que havien existit anys enrere al mateix carreró.

El resultat va ser tan encertat i engrescador que la proposta no va morir en aquella primera activitat, sinó que s'ha mantingut vigent fins al punt que arran de la celebració de la sisena edició del festival literari Tocats de Lletra (que es fa des d'ahir fins al 28 d'octubre a Manresa) s'ha inclòs en el programa, de forma excepcional, l'activitat Pintats de Lletra. L'acte consisteix que el mateix Parrilla pinti en parets del carrer de la Mel i Camp d'Urgell una sèrie de rostres, en format mural, d'alguns dels poetes convidats a l'edició d'enguany, al costat d'un poema.

"Em sembla molt bé que les arts plàstiques entrin a formar part del Tocats de Lletra. És la primera vegada que es fa i trobo que és una bona idea, perquè tot és art i les combinacions artístiques són bones. El treball fet a Barreres és una brutal carta de presentació i ja ens han sortit diverses propostes semblants, una d'elles a Sant Vicenç de Castellet. És una manera de convertir una zona degradada en un atractiu turístic més de la ciutat", explica Benvi Parrilla, pintor de formació autodidacta. A més, l'alè de la pintura romandrà als carrers un cop hagi finalitzat el programa del Tocats: "Les lletres entren i surten per les orelles, però aquestes pintures quedaran, almenys fins que s'enderroquin les cases", valora Parrilla.

Montserrat Abelló i Marta Pessarrodona són les dues poetes que s'homenatjaran al mural principal del carrer Camp d'Urgell. A cada dibuix l'acompanya un vers propi ("Visc i torno/a reviure/cada poema,/cada paraula./Estimo tant/la vida/que la faig meva/moltes vegades". M. Abelló. I "Si pogués tenir tot el que deixo,/el que hi ha darrere/cada paraula, cada poema". M. Pessarrodona).

En aquest mur, on Benvi treballa des del 25 de setembre passat, també hi apareixerà el logotip de la sisena edició del cicle Tocats de Lletra. En dues altres parets del carrer de la Mel s'immortalitzaran també els poetes Luis García Montero, de Granada, i el manresà Gabriel Mora. El dissabte 27 d'octubre (13 h) és previst inaugurar els murals.

Pel que fa a la participació dels escriptors reconeguts pictòricament en el Tocats de Lletra 2012, Marta Pessarrodona serà a Manresa el divendres 26 d'octubre en un recital poètic titulat Complicitats poètiques, veu a veu amb Luis García Montero. Per la seva banda, Montserrat Abelló recitarà versos amb Laia Noguera en l'espectacle Vora l'Illa Roja, el dia 27.