Si Kim Basinger i Mickey Rourke no haguessin treballat per a Hollywood i fossin fills, posem pel cas, de Mollerussa, Ripoll o Castellar de n'Hug, la mítica i calenta escena de Nou setmanes i mitja amb el glaçó s'hauria pogut rodar amb escudella, tall de pilota i uns quants calçots. Unint l'anhel sobiranista majoritari al país amb la sempre efectiva recurrència a la temàtica sexual, el fruitosenc Galdric Sala -col·laborador de Regió7- i Lioba Pellicer signen l'autoria del còmic Sexe de la Ceba (La Patumaire Edicions), que es presentarà divendres al Nexe de Sant Fruitós de Bages. Un llibre amb quaranta pàgines en color que fa possible imaginar divertides irreverències com l'esmentada a l'inici.

"Teníem ganes de fer un còmic sobre algun tema d'actualitat, i el catalanisme i la independència són ara mateix qüestions candents a la societat", explica Sala. "Ens calia, però, donar-hi una visió humorística, i vem pensar en el sexe". Jocs eròtics amb cuina tradicional del país, unes pastilles que porten l'acrònim de la festa berguedana patrimoni de la humanitat, un culé que dubta entre un partit del Barça i un cos a cos amb la senyora, un Sant Jordi seduït per la princesa i una dona que s'exalta en excés en escoltar el Virolai són personatges i elements que protagonitzen les històries d'un còmic que va començar a prendre cos en les "converses informals" que van mantenir els dos autors a través del Facebook.

Sexe de la ceba es converteix en un costumari pujat de to en que icones i tradicions són desacralitzades per convertir-se en actors de cuites i neguits. Galdric Sala és dibuixant des de fa anys i col·labora amb Regió7 amb un acudit setmanal a l'edició d'Igualada. Per la seva part, Lioba Pellicer treballa com a terapeuta i formadora i signa el guió de les historietes del llibre juntament amb el seu company d'aventura.

La Patumaire presenta Sexe de la ceba com una de les set novetats amb que arriba a la campanya de Nadal, la més important de la temporada després de la diada de Sant Jordi. Un repertori divers a nivell temàtic i que consolida la línia d'una editorial de pes a la Catalunya central.

En el camp de la gastronomia, irromp a les llibreries Pa, coca i galetes per a compartir (22 euros), de Pilar Arias. Un receptari de 110 pàgines que proposa l'elaboració de dolços que ressalten les seves virtuoses característiques: el daurat dels bunyols, la flonjos de les magdalenes, el sabor de les coques i els panets casolans, ... L'autor detalla en cada fitxa les indicacions que cal tenir en compte per sortir de la cuina amb una menja deliciosa per a l'hora de berenar o del postre.

La vida berguedana dels anys 50 i 60 (16 euros) és el recull de records que Joan Guitart realitza de la vida al Berguedà durant les dècades centrals de la dictadura franquista. Fets col·lectius com la Patum i vivències personals es trenen en un relat evocatiu.

En el terreny de la novel·la, l'editorial de Berga proposa Arianrod (17 euros), de César Aguilar. El títol prèn el nom de la protagonista, una heroïna que lluita contra el mal en un text de fantasia èpica. L'altra narració que publica La Patumaire aquest Nadal és Mullena (21 euros), d'Heribert Vogt, inici d'una trilogia ambientada al segle XIX de la revolució industrial, les revoltes populars i les desigualtats socials.

El tió agraït, de Montserrat Caparrós (text) i Martí Garrancho (il·lustració), i La gosseta Sisí, d'Eulàlia Molins (text) i Mònica Colillas (il·lustració) -ambdues al preu de 10 euros- són les apostes de La Patumaire en el gènere de la literatura infantil. En el primer dels dos títols, el tió serveix per fer arribar un missatge de generositat als nens en plenes festes de Nadal. En l'altre, un bitxo trapella ensenya la importància d'estimar els animals.