La Fira Mediterrània de Manresa ha posat a la venda aquest dimecres les entrades per anar a veure quatre de les principals fites musicals de la 17a edició del certamen manresà (que se celebrarà del 9 al 12 d´octubre). Es tracta del concert del virtuós music africà Toumani Diabaté, tota una llegenda viva, amb el seu fill Sidiki; del revolucionari projecte del grup de pop català La Iaia en companyia de la Cobla Bisbal Jove, i del nou espectacle de l´històric grup de folk El Pont d´Arcalís. La compra anticipada d´aquestes entrades es podran beneficiar d´un important descompte respecte el preu final.

Serà un dels gran moments de la Fira: Toumani Diabaté, el geni de la música africana i mundialment reconegut com el millor intèrpret vivent de kora, ha enregistrat un àlbum de duets amb el seu fill Sidiki, emergent estrella d´aquest instrument africà de 21 cordes. No en va estan al capdavant, per tercer mes consecutiu, de la prestigiosa llista World Music Charts Europe, confeccionada mensualment segons els vots de periodistes radiofònics especialitzats en músiques del món de 24 països europeus. Els Diabaté pertanyen a una dinastia llegendària: el pare de Toumani ja va enregistrar el 1970 el primer disc de kora de la història. Per la seva banda, Toumani Diabaté ha aconseguit el reconeixement i l´admiració internacional pel seu estimat instrument i el repertori tradicional de Mali. Es tracta d´un músic molt versàtil que ha estat capaç de col·laborar en projectes de figures com Bjork, Taj Mahal, Ali Farka Touré, els flamencs Ketama o el trombonista de jazz Roswell Rudd. El diàleg musical en directe entre Toumani i Sidiki promet emocions molt intenses. Actuaran en el marc de la Fira dissabte 11 d´octubre a les 18h al Teatre Conservatori.

Sota el títol La Iaia XXL, el trio osonenc revisita els temes del seu darrer disc On és la màgia? (2014) amb la participació de la Cobla Bisbal Jove, aconseguint una nova i sorprenent mirada al seu propi repertori: la suma del seu pop contemporani i el timbre tradicional de la cobla, configuren una sonoritat absolutament moderna i atractiva. Es tracta d´un dels projectes més aplaudits de l´any i que porta les possibilitats de la cobla a una altra dimensió, gràcies als brillants arranjaments que signa el director de la formació Xavi Molina. La Iaia i la Cobla Bisbal Jove actuaran a Manresa divendres 10 d´octubre a les 22:30h al Teatre Conservatori.

El Pont d´Arcalís màxim referent de la música folk de les comarques pirinenques, presentarà a Manresa un nou espectacle, La Seca, La Meca... I les Valls d´Andorra . Aquest històric grup ha centrat la seva nova proposta en les tradicions andorranes i comptarà amb els textos creats expressament per l´escriptor andorrà Albert Villaró, premi Josep Pla 2014. El repertori de l´espectacle integrarà el seu novè treball discogràfic. El concert en el marc de la Fira tindrà lloc dissabte 11 d´octubre, a les 20h, al Teatre Conservatori.

Entrades a la vendaEl passat dimarts 26 d´agost es varen posar a la venda les entrades per l´espectacle inaugural Revetlla Mediterrània a càrrec de La Troba Kung-fú i la banda valenciana Unió Musical d´Alaquàs. Aquesta producció estrenada al Grec 2014 donarà el tret de sortida a la 17a Fira Mediterrània, dijous 9 d´octubre, a les 21h, a la nova Taverna de la Fira.També estan a la venda, des de l´1 de juliol, les entrades per anar a veure a la diva portuguesa Dulce Pontes (al Teatre Kursaal, dissabte 10 a les 21h), el prestigiós Ensemble Al Kindi amb els Dervixos Giròvags de Damasc (al Teatre Kursaal, dissabte 11 a les 21h), Comediants i l´Orquestrina Trama amb l´espectacle escènicmusical sobre el Pirineu (al Teatre Conservatori, diumenge 12 a les 12h), el fenomen juvenil Macedònia, que actuarà en companyia de la Cobla Lluïsos de Taradell (al Teatre Kursaal, diumenge 12 a les 18:00h). I dins el Circuit Estepa Mediterrània; Txarango, Kòdul i Addictive TV (a la Sala Stroika, divendres 10, a les 21:30h) i Massilia Sound System i Aspencat (a l´Stroika, dissabte 11).

Compra d´entradesLes entrades es poden adquirir des de les taquilles del Kursaal, per telèfon (938 723 636) i al web de la Fira Mediterrània (www.firamediterrania.cat). Les entrades dels concerts de la sala Stroika es venen a Sibelius, Solans, Cal Manel, Ítaca i al web www.stroika.cat .La resta de les entrades de la Fira es posaran a la venda a mitjans de setembre.