El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, considera que govern de l'Estat "no compleix els pactes establerts" i "ha deixat d'ingressar" el 43,9% el 2016, respecte al 2011, en aportació als equipaments culturals catalans. L'aportació de l'Estat a aquests equipaments passa dels 20,6 milions d'euros del 2011 als 11,5 milions d'euros el 2016, i respecte a l'any passat, la variació del pressupost és del -3,2 %, va subratllar ahir Mascarell en un comunicat de premsa.

Segons l'opinió de Mascarell, el govern de l'Estat "reafirma el seu projecte cultural centralista". "Fa cinc anys que hi ha una disminució, cinc anys de discriminació. L'Estat no compleix els pactes establerts, ni els estatuts amb el Liceu i el MNAC". Mascarell creu que el pressupost assignat per l'Estat representa "una nova ofensiva contra la cultura" de Catalunya. "D'aquesta manera ens ofega fiscalment i financerament i, a més, ens nega culturalment". Les aportacions que l'Estat farà "a només tres equipaments de Madrid (Reina Sofia, Museu del Prado i Teatro Real) tripliquen el total de les aportacions de l'Estat a Catalunya", va afegir Mascarell.

Per al titular de Cultura, un "clar exemple" d'aquest incompliment és que des de fa 4 anys les aportacions que l'Estat fa al Liceu "estan per sota del percentatge que, segons els estatuts, li correspondrien". I segons Mascarell, els efectes a mitjà termini d'aquesta situació "són demolidors" i fan que els equipaments culturals catalans "perdin competitivitat".

Mascarell es va referir a la "supressió de subvencions directes al teixit cultural català", a la"desaparició del fons estatal de promoció de pel·lícules en català, perquè no s'inclou al projecte de pressupost del 2016 cap partida per al foment cinematogràfic i audiovisual en llengües cooficials diferents al castellà", i a la "desprogramació de grans inversions previstes, com la Biblioteca Pública de l'Estat a Barcelona". Tot plegat se suma "al dèficit fiscal crònic amb un IVA abusiu, desmesurat i desproporcionat que castiga el consum cultural i situa Espanya més de 8 punts percentuals per damunt de la mitjana europea en entrades de cinema i espectacles".