De Margarida Xirgu a Sílvia Bel passant per la berguedana Elena Jordi, Maria Vila, Núria Espert, Rosa Maria Sardà, Mary Santpere, l'esparreguerina Anna Lizaran, la igualadina Lloll Bertran i les de T de Teatre, entre moltes altres. Un segle d'història del teatre català des del punt de vista de les actrius s'explica en una exposició que es va presentar ahir al Palau Robert de Barcelona amb comissariat de Joan Casas i el manresà Joaquim Noguero. La mostra, que es podrà visitar fins al dia 27 de març, remet a un centenar i mig d'intèrprets femenines, entre les quals figuren també les manresanes Maria Matilde Almendros (1922-1995) i la veterana i encara en actiu Assumpció Balaguer (1925).

"Sovint s'ha dit que les actrius catalanes no han tingut glamur. Però no és veritat: són molt bones, però és el país qui els ha fallat", van apuntar els comissaris durant la visita amb la premsa que va mostrar tant la riquesa documental de la mostra -malauradament no és prevista l'edició d'un catàleg- com una cuidada escenografia amb materials cedits, en la major part, pel Museu de les Arts Escèniques. "Se les entrevistava poc", van indicar.

Noguero va apuntar que la tesi de l'exposició és posar en relleu el protagonisme de les dones en l'escena pàtria, no tan sols com a intèrprets sinó també exercint de productores, empresàries i directores. Un itinerari d'irregular ocupació de l'espai públic paral·lel al que va desenvolupar la condició femenina al llarg de l'anterior centúria. "Hem tingut en compte actrius que es van donar a conèixer durant el segle XX", va explicar Noguero per contextualitzar l'objectiu del projecte. Per això, va afegir, hi ha noms com els de Vicenta N'Dongo i les T de Teatre que encara estan plenament en actiu, però que als anys 90 ja van realitzar els seus primers projectes destacats. La cronologia es clou amb Sílvia Bel, nascuda el 1970, que va començar a despuntar cap al 2002-2003.