Un gran plafó amb els noms de quatre centenars d'empreses il·lustra el vigor que en el darrer segle va assolir la indústria tèxtil a Igualada i el seu entorn, un llegat esplen-dorós i un present engrescador que s'expliquen al Museu de la Pell en l'exposició Anoia, el punt d'origen de la moda. Dels draps als jerseis. La mostra s'erigeix en el punt de partida d'un projecte que vol investigar i escriure la història d'un dels principals fenòmens socioeconòmics del territori.

"Volem que s'entengui la impor-tància que va tenir el tèxtil a la comarca, que es vegi que no és un tema mort perquè encara hi ha activitat i que es desperti el sentiment d'orgull per aquest llegat", explica Albert Tulleuda, director del Museu de la Pell, sobre la intenció de l'exposició. "Des del 1899 i fins l'actualitat, hem comptat al voltant de quatre-centes empreses, tallers, remalladores casolanes...", apunta Marta Vives, directora de l'Arxiu Comarcal i responsable de bussejar en els registres mercantils i altres documents per extreure'n un primer i extens catàleg de firmes al qual tothom és convidat a afegir o corregir informació a través del correu m.igualada@diba.cat.

Noms de tant valor empresarial com Punto Blanco, Sita Murt, Escorpión i Vives Vidal, entre molts d'altres, apareixen en un relat que arrenca a l'edat mitjana amb fites com la constitució d'una societat drapera l'any 1283. El visitant pot resseguir a partir d'aquest punt la història tèxtil de la comarca amb nou àmbits que, successivament, informen de la indústria cotonera i de les indianes del segle XVIII i de la renovació del XIX. El 1824, a Igualada hi havia 500 màquines de filar, 499 telers i 3.800 obrers. I el 1842 es va inaugurar un gegant com la Igualadina Cotonera.