L'Escolania de Montserrat té aquest curs 52 alumnes al cor de veus blanques. "És una xifra que ens va bé", explica Sergi d'Assís Gelpí, el prefecte, el coordinador de l'equip educatiu. Però el que és poc conegut és que una cinquena part dels escolans aprofiten la possibilitat d'anar cada dia a casa amb la família. A partir dels canvis introduïts el curs 2005-2006 perquè els nens, d'entre 9 i 13 anys (de quart de primària a 2 d'ESO), tinguessin més contacte familiar es va trencar el règim d'internat, alhora que també s'anava a casa cada cap de setmana i les vacances s'ampliaven a dos mesos. Però l'opció d'anar a casa entre setmana "no es va començar a fer habitual fins fa poc, un parell o tres d'anys", admet Gelpí.

"El que més abunda són els escolans que marxen un cop a la setmana, perquè, d'acord amb les famílies, poden triar com s'organitzen. A més, aquí també s'ho passen bé, perquè als vespres juguen plegats", explica el prefecte, que ocupa el càrrec des de fa sis anys (en fa dotze que té tasques a l'Escolania) i s'encarrega de coordinar un equip format pels dos directors del cor (Llorenç Castelló i Pau Jorquera), l'equip de tutors de l'escola (un centre amb 30 professors) i l'equip d'educadors de la residència. Per afavorir que els escolans puguin anar a casa, l'inici de les classes s'ha endarrerit fins a un quart de 10 del matí. De tota manera, els pares poden portar els seus fills més d'hora, perquè abans de les classes hi ha establerta l'estona per fer els deures o estudiar.

Jornada de portes obertes

Ara que l'Escolania està a punt de celebrar, aquest dissabte, la seva dotzena jornada de portes obertes, encaminada a rebre nens de 6 a 8 anys amb ganes de cantar que es vulguin incorporar al cor montserratí, Sergi d'Assís Gelpí considera que és el moment de donar a conèixer aquesta possibilitat, que poden aprofitar especialment els escolans que siguin de la rodalia de Montserrat: Anoia, Bages, Baix Llobregat... "Montserrat no és tan lluny i, a més hi ha el cremallera", apunta. I, a més a més, ja dins d'aquest curs hi haurà algú de l'Escolania que esperarà els escolans a l'estació de Monistrol per acompanyar-los fins a dalt a Montserrat.