L'escriptor i autor de més d'una trentena de títols Enrique Vila-Matas, l'actriu de teatre i televisió Clara Segura, el Quartet Casals, el grup d'espectacles de circ Los Galindos, l'escultor israelià Dani Karavan i l'escriptora balear Antònia Vicens han estat reconeguts amb els Premis Nacional de Cultura, que va donar a conèixer ahir el Consell Nacional de la Cultura i les Arts. També rebran el guardó el dibuixant satíric, escenògraf i pintor Joan J. Guillén; Josep Maria Aragonès i Rosa Fusté, com a fundadors i responsables d'Antaviana Films, empresa de postproducció audiovisual i efectes digitals; el Centre de Documentació de Patrimoni i la Memòria Carrutxa, encarregada de treballs d'antropologia, història i filologia, entre d'altres, especialment al Baix Camp i al Priorat, i la filòloga dedicada a la recerca i la investigació en la cultura medieval catalana Lola Badia.

Els premis, que es lliuraran el 8 de juny a Tarragona, reconeixen personalitats, entitats i empreses catalanes que contribueixen a enriquir la cultura catalana per la seva tasca intel·lectual, el seu talent creatiu i interpretatiu o la recuperació de la identitat col·lectiva que propugnen. El jurat dels Premis Nacionals de Cultura 2016 està format per Carles Duarte, com a president; i per Gemma Sendra, David Albet, Mercè Gisbert, la manresana Pilar Parcerisas i Isona Passola, tots ells membres del ple del CoNCA.

Carles Duarte, president del CoNCA, va assenyalar que són uns Premis Nacionals de Cultura que estan definits per "l'excel·lència". Duarte va manifestar que "es tracta de personalitats i grups que han contribuït d'una manera molt decisiva a situar la cultura com un dels eixos que expliquen millor la força i la capacitat de projecció al món del nostre país".

Duarte va assenyalar que hi ha "figures de primeríssima qualitat en el món de la literatura, de les arts plàstiques i escèniques. Són uns premis que expliquen molt bé el país i situen la cultura al centre".