El Picurt, la Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus, arribarà enguany a la desena edició, i ho farà amb novetats. D'una banda, es converteix en una mostra competitiva, amb quatre premis. I, d'altra banda, a més a més de les seus habituals de la Seu d'Urgell (als cinemes Guiu) i Artedó, Andorra acollirà una part de la mostra, amb els films de la secció Gall Fer Andorra, dedicada a obres que tracten temes d'ecologia i medi ambient relacionats amb la muntanya. També el poble d'Alàs tindrà projeccions, amb films de temàtica esportiva.

Picurt, que se celebrarà del 21 al 25 de juny, ha rebut enguany un total de 170 obres, de les quals es presentaran al voltant de 70 films de cultura de muntanya d'arreu del món, però posant especial interès en les produccions sobre els Pirineus. Algunes de les produccions són inèdites a l'estat espanyol.

Pel que fa als premis, a més del Gall Fer Andorra, també s'han establert el Gall Fer Pirineus-la Seu d'Urgell, on es podran veure obres sobre els Pirineus; el Gall Fer Cadí, amb films de temàtica relacionada amb els esports de muntanya; i el Gall Fer Internacional, que guardonarà una obra internacional de temàtica de muntanya. Els premis oscil·len entre els 1.500 i els 2.000 euros. El jurat d'aquesta edició estarà format per Augusto Golin, exdirector del Festival de Pel·lícules de Muntanya de Trento (Itàlia); Ivan Boccara, documentalista etnogràfic; Judit Colell, directora de cinema; Juan Ferrer, director de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya; i Carlos Bria, documentalista d'esports de muntanya.