La cantant Judit Neddermann té dos discos al mercat i ha participat en projectes amb The Gramophone Allstars, el Quartet Brossa, Toni Xuclà, Clara Peya... El cantautor El Petit de Cal Eril (Joan Pons) ha actuat als principals festivals del país i ha col·laborat amb Pau Riba, Joan Colomo, Anímic... El pianista Toni Vaquer, que va ser premiat amb el projecte Carta Blanca de l'Estival de Jazz d'Igualada de l'any passat, ha tocat amb Danilo Pérez i David Mengual i escriu per al nonet de Víctor Correa i el grup d'Andrea Motis & Joan Chamorro, entre d'altres. Els tres artistes són coneguts pel gran públic i enguany passen a engruixir la nòmina de professors dels Tallers Musicals d'Avinyó, que se celebraran de l'11 al 29 de juliol.

El director dels Tallers, el músic avinyonenc Santi Careta, destaca que la setmana dedicada als cursos de jazz i música moderna (la del 25 al 29 de juliol) s'ha enfocat "a la creativitat, a trobar la pròpia veu a través de la composició", i que és amb aquest objectiu que s'ha fitxat aquests artistes, cadascun amb el seu propi estil, com a professors. "Cadascú explicarà als alumnes la seva experiència i la seva manera de compondre, i treballaran amb ells les composicions que es presentaran cada dia a les jams del vespre", explica. Així, el dilluns, Toni Vaquer, encarregat del curs intensiu de jazz i música moderna per a piano i direcció de big band, oferirà el seu estil jazzístic. El dimarts, amb Judit Neddermann, s'enfocarà a la world music; i el dimecres, amb El Petit de Cal Eril, al folk-pop. El dijous, aprofitant la presència de la comunitat de professors austríacs (molts dels quals ja repeteixen de cada any), la jam s'ha titulat Nit Àustria lliure, i es dedicarà a la composició contemporània free.

Per Careta, aquesta oferta propiciarà que la setmana de jazz sigui encara "més oberta i participativa". Subratlla que les classes magistrals de Judit Neddermann i d'El Petit de Cal Eril (Joan Pons) "no s'adrecen a alumnes amb un nivell musical molt alt, perquè són grans músics, però la seva proposta és molt accessible i amb gran capacitat per connectar amb molta gent. És una aposta perquè els músics més autodidactes s'apropin als Tallers, ja que no es requereix tant de nivell acadèmic".

El músic avinyonenc ha utilitzat "l'esquer" del bon ambient que es genera durant els Tallers Musicals d'Avinyó per captar els tres artistes. L'experiència és singular perquè el professorat conviu plegat durant els dies d'estada al poble i els alumnes, si ho requereixen, són allotjats en cases particulars. Els organitzadors, a més, s'encarreguen de cuinar els àpats, que són comunitaris. I, després de les classes, arriben els concerts i les jams, en què participen plegats alumnes i professors. A Vaquer, Neddermann i Pons els ha explicat, a més, "que els alumnes arriben molt motivats, que les sessions són interactives... i que es molt bonic de compartir el resultat amb la gent del poble, del públic".

Enguany el concert final es farà el divendres en comptes del dissabte. "Per motius pedagògics, ja que aprofitem que s'acaben les classes per enllaçar amb la cloenda, i també per una qüestió de logística i d'energia", assenyala el director dels Tallers.

Bon ritme d'inscripcions

Les inscripcions per a la catorzena edició dels Tallers Musicals d'Avinyó "van a molt bon ritme", apunta Careta: "la gent ja té clar quins cursos vol fer i, fins i tot, ja s'han fet reserves a l'alberg". De tota manera, les inscripcions són obertes fins al 30 de juny i molt probablement s'allargaran alguns dies més, especialment per a l'oferta de jazz. Enguany s'ofereixen una dotzena de cursos, a càrrec de 25 professors.

Dolors Arnaus, membre de l'organització, apunta que a partir d'ara, quan ja s'ha acabat el curs escolar, s'espera que augmentin les inscripcions de mestres de música de primària i secundària i de professors d'escoles de música i de conservatori. A aquestes persones s'adrecen un parell de cursos de pedagogia musical (de grup i de moviment), a càrrec de la cooperativa Musicop, amb els quals es pot rebre el certificat homologat del departament d'Ensenyament. També són interessants per als docents els cursos de percussió corporal de Santi Serratosa.

La novetat també és que, a banda del concert familiar (23 de juliol, amb els alumnes de música i moviment, de conjunts instrumentals, per a adults i d'escenografia), s'incorpora a la programació un concert per a nadons, infants i família (16 de juliol) a càrrec d'Anna Vega i Marta Canellas. Els Tallers ofereixen cursos de música abans de néixer per a embarassades i també de música per a nadons, infants i família.