Una tardor amb cinema de proximitat, amb pel·lícules d'estrena recent i probables candidates als premis Gaudí. Això és el que proposa el nou Cicle Gaudí, un circuit estable de cinema català organitzat per l'Acadèmia del Cinema Català amb el suport de la Diputació de Barcelona i el departament de Cultura de la Generalitat. El cicle portarà cinc pel·lícules catalanes a 12 poblacions de la província de Barcelona entre els mesos de setembre i desembre, amb la voluntat de créixer en programació i en abast territorial en la propera temporada. Tal com es va destacar ahir en l'acte de presentació del Cicle Gaudí, l'objectiu és conquerir nous públics per a la producció catalana, de consum minoritari a casa nostra. Les entrades seran a un preu molt ajustat: 4,5 euros. I amb el Carnet Jove costaran 3 euros.

El tercer dijous de cada mes es podrà veure un títol de collita cinematogràfica recent en una població de cada comarca de la província de Barcelona. Tal com ja va avançar Regió7 (vegeu edició del 6 d'agost), les sessions arribaran a Cardona (teatre Els Catòlics), Berga (Teatre Patronat), Moià (Auditori Sant Josep), Igualada (Teatre Municipal l'Ateneu) i Esparreguera (Patronat Parroquial). La digitalització i l'elevat cost de l'adequació de les sales ha tingut com a conseqüència, entre d'altres, que moltes d'aquestes poblacions ja no disposin de cinemes amb programació estable. La idea és que el Cicle Gaudí apropi al territori una oferta diversa, actual i de qualitat, i que col·labori amb les institucions del país per tal d'arribar a la mitjana europea en hàbits de consum audiovisual propi.

Un comitè format per distribuïdors i exhibidors ha seleccionat cinc títols de la producció catalana de l'any. Es tracta d'El rei borni, amb el manresà Miki Esparbé (que va arribar a les sales el maig); Cerca de tu casa (estrenada el 2 de setembre passat); La propera pell (que no arribarà al circuit comercial fins al 21 d'octubre); i 100 metros (que s'estrenarà el 4 de novembre). Ahir també es va anunciar el títol de la sessió especial del Cicle Gaudí: es tracta d'Ebre, del bressol a la batalla, una pel·lícula per a televisió amb data encara per determinar. A banda de l'estrena recent, a l'hora de fer la tria s'ha tingut en compte la qualitat i que puguin atreure un públic ampli.