Isaac Rodríguez (Manresa, 1992), juntament amb Tànit Fernández (Barcelona, 1991), va ser premiat pel seu curt 'Espés' en l'edició del 2013 del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges en la secció de Nova Autoria com a millor director. El treball, que ara convertirà en un llargmetratge, també va ser seleccionat, entre d'altres, a la secció Short Film Corner del festival de Canes i ara per ara ha rebut 21 guardons (ha estat exhibit en 92 festivals de cinema). Amb aquest currículum, el cineasta manresà ha aconseguit una nova fita: ser entre els cinc escollits per format part del jurat jove del festival sitgetà, que s'iniciarà aquest dijous i s'allargarà fins al diumenge 16 d'octubre.

El jurat jove del festival de Sitges és l'encarregat d'atorgar el premi Jurat Carnet Jove a la millor pel·lícula de la secció oficinal Fantàstic i de la secció Midnight X-Treme. Per tant, Rodríguez calcula que durant els 11 dies que dura el certamen haurà de veure entre 4 i 5 pel·lícules diàries. Malgrat que el manresà fa documental, assegura que "m'agrada el terror, perquè potser és el gènere amb el qual vaig descobrir el cinema".

Un altre dels al·licients és que, a banda d'allotjament i dietes, podrà compartir moltes hores amb el jurat oficial i departir en festes amb convidats com Juan Antonio Bayona, que presentarà 'Un monstre em ve a veure', segons destaca el mateix manresà. És en aquests festes en les quals coincidirà amb professionals de la indústria del cinema català. "És un festival de primer nivell i, per tant, una molt bona oportunitat per establir contactes amb gent del sector que pot obrir camins", apunta Rodríguez.

Va haver de fer tres crítiques

El jurat jove de Sitges és organitzat a través del Carnet Jove i, per tant, cal tenir entre 18 i 30 anys i ser titular d'aquest carnet per poder formar-ne part. A més a més, cal respondre un qüestionari per explicar les motivacions, les pel·lícules preferides... presentar un currículum i fer tres crítiques de cinema: d'una pel·lícula de terror estrenada els dos últims anys, d'una entre tota la història del cinema i una altra d'un film de qualsevol temàtica també dels darrers dos anys. A més, després de quedar set candidats, es van fer entrevistes personals per acabar escollint els cinc integrants que formaran part enguany del jurat jove, que ja fa dotze anys que s'organitza.

Rodríguez, que feia anys que tenia al cap formar part del jurat jove de Sitges perquè coneixia algun company a qui havien seleccionat, assegura que "porto Sitges al cor, perquè és un festival al qual vaig des que era adolescent, i el premi de Nova Autoria per a 'Espés' va ser un impuls a la carrera internacional del curt, ja que a partir de llavors que va rebre més premis". El manresà ha tingut facilitats per poder anar a les diverses edicions de Sitges perquè el seu pare, que és de Sant Vicenç, ja fa anys que hi viu: "això és un punt a favor amb els horaris del festival", assenyala.

"Tens poder de decisió"

El manresà considera un privilegi haver estat escollit entre els cinc joves que valoraran i premiaran les pel·lícules a concurs en aquesta 49a edició del festival de cinema fantàstic. Fa un parell d'anys que ja fa de jurat jove en un festival de cinema documental Pamplona, 'Punto de Vista'. "Però allà agafen tothom qui s'hi presenta: si s'hi presenten 20 o 25 joves, tots estan seleccionats i, a més, no et paguen res. En canvi, el procés per ser escollit a Sitges és molt més restrictiu i, per tant, tens més poder de decisió i, alhora, és molt més prestigiós", valora Rodríguez, que afegeix que "suposo que el fet de motivar-me el gènere del terror i ja ser una mica freqüent al festival ha estat un punt a favor meu".

A la reunió a què van assistir els cinc integrants del jurat jove per explicar-los quina seria la seva tasca, els altres escollits "ja portaven una graella amb les pel·lícules que volien veure, i jo encara no he tingut temps per fer-ho!", diu el manresà, que assegura que "enguany potser vaig amb la ment més oberta", tot i que esmenta que té ganes de veure el nou treball de Terrence Malick, el documental 'Voyage of Time'. L'any passat sí que va anar a Sitges amb una llista que li feia "molta il·lusió", amb pel·lícules com 'Victoria', amb l'actriu Laia Costa; o 'Youth', de Paolo Sorrentino, de la qual precisament va fer una de les crítiques que li demanaven per ser escollit jurat.