El músic igualadí Jordi Savall oferirà un homenatge al planeta Terra i a compositors del barroc com Antonio Vivaldi, en els seus tres concerts en la Temporada de Música Antiga de l'Auditori de Barcelona. L'anoienc va fer aquest dimecres al migdia aquest anunci en la presentació dels nous projectes de la Fundació Centre Internacional de Música Antiga (CIM), de la qual és fundador.

El cèlebre gambista inaugurarà el 18 d'octubre el cicle El So Original, de la Temporada de Música Antiga, amb el concert Les Élements, en què rendirà un homenatge al planeta Terra amb obres d'alguns dels grans músics del segle XVIII, com Antonio Vivaldi, Marin Marais, Jean-Féry Rebel, Georg Philipp Telemann i Jean-Philippe Rameau.

Savall també retrà tribut a un dels compositors "més grans" del Renaixement, Heinrich Isaac, en un concert el 22 de desembre a les Drassanes Reials. D'altra banda, el 8 d'abril, l'Auditori brindarà, amb L'Harmonia de les Nacions, un "viatge evocador" entre les principals cultures musicals de l'Europa renaixentista i la barroca.

El director d'orquestra va destacar que la seva música "correspon a un moment històric" i va afegir que en cadascun dels concerts -on participen fins a trenta músics- utilitza instruments originals de l'època, "amb tot el que estilísticament correspon".

En el marc de la temporada 2016-2017, Savall dirigirà també Teuzzone, el 24 i 25 de febrer al Gran Teatre del Liceu, que promet revelar al públic el "geni" que va ser l'italià Antonio Vivaldi com a compositor d'òpera. El 21 de juny, el mestre de música antiga portarà Simfonies de Mozart al Palau de la Música Catalana, on la formació Le Concert des Nations utilitzarà "els instruments exactes que s'utilitzaven en el moment en la simfonia de Mozart".

A més, Jordi Savall, també conegut pel seu activisme social, oferirà un cicle de concerts titulat 'El Somni d'Orfeu' en hospitals i presons de Barcelona, des de mitjan novembre. Es tracta d'un símil espiritual amb el personatge mitològic d'Orfeu, que, segons va explicar Savall, "amanseix les feres infernals i transforma les persones. Savall va precisar que "vull amb Orfeu ajudar els pacients de l'hospital a escoltar bona música, i compartir amb els joves a la presó. Crec que la música és capaç de fer-nos éssers millors".

A final d'aquest any, el compositor també participarà en Orpheus XXI, un projecte que busca perfeccionar el talent musical de joves refugiats i immigrants, amb el suport al seu torn de l'agència europea EACEA (Agència Executiva en l'Àmbit Educatiu, Audiovisual i Cultural). El músic sirià Moslem Rahal i la cantant Waed Bouhassoun participaran en aquesta iniciativa després que, gràcies a l'"ardu treball" de la Fundació CIM, el primer aconseguís mudar-se amb la família a Barcelona -com a refugiats- i la segona obtingués la nacionalitat francesa.

Jordi Savall, de 75 anys, està nominat als Premis Grammy Llatí al millor àlbum de música clàssica amb 'Biber: Baroque Splendor', i el proper mes de novembre llançarà el seu nou disc de música medieval.