El treball d'investigació sobre els casos d'abusos sexuals del col·legi dels Maristes de Sants-les Corts i de la Immaculada de Barcelona, que van dur a terme els periodistes Guillem Sànchez, Jesús Garcia Albalat i Maria Jesús Ibáñez (El Periódico de Catalu-nya), ha guanyat el 5è Premi Josep Maria Planes, convocat per la Fundació Independència i Progrés i la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

El jurat format per Josep Gifreu, Teresa Carreras, Vicenç Villatoro, Neus Bonet, Jordi Finestres, Enric Badia i Joan Badia va decidir el guardó per unanimitat, i va destacar la valentia dels periodistes en abordar un tema tan delicat com els dels abusos sexuals a menors, així com el fet que la publicació del cas ha motivat el departament d'Ensenyament a canviar els protocols d'actuació.

El primer article sobre el tema es va publicar el 4 de febrer del 2016 i va causar una notable expectació al voltant d'un tema sobre el qual El Periódico va continuar informant en els mesos posteriors. El lliurament del guardó es durà a terme el proper mes de setembre, durant l'acte de cloenda de l'Any Josep Maria Planes, que recorda la figura del periodista assassinat el 24 d'agost del 1936 per un escamot de la FAI a la car-retera de la Rabassada de Barcelona.

L'any passat, el premi va recaure en l'equip liderat per la periodista de TV3 Anna Teixidó que va realitzar el documental A la recerca del paradís, sobre els occidentals que s'uneixen a Estat Islàmic.