Una galeria per impulsar l'art al barri vell de Manresa

La Nova Vella Sala una l'exposició de dos artistes de la Catalunya Central i sis de barcelonins

16.06.2017 | 08:59
Novella, Canals, Muelas, Roma, Antón, Correcher i Ángel Alonso a la Nova Vella Sala de Manresa

L'interiorista manresà Josep Maria Roma confessa que se sent com si prediqués en el desert. I és que l'art a Manresa passa per un moment molt delicat, amb una oferta expositiva molt precària, sobretot, per la manca de galeries. L'interiorista, a través de la Nova Vella Sala, situada al barri vell de la capital del Bages, vol intentar donar una oportunitat als artistes que vulguin donar a conèixer les seves obres. Seguint aquest propòsit, avui s'estrena l'exposició «Artrevetlla», una mostra col·lectiva de pintura i escultura contemporània organitzada per la revista Artepoli de la manresana Mireia Correcher i comissariada per Pierre Rivero.

Vuit artistes d'un bagatge consolidat com la manresana Elisabet Salat, el cubà resident a Calaf Ángel Alonso i autors majoritàriament barcelonins com Ana Noella,Héctor Balduzzi, Jaume  Muelas, Juan Canals, Joan Parramón i Salvador Antón Sal configuren una exposició «de molt color, expressivitat i alegria», segons Roma. La mostra vincula la revetlla de Sant Joan amb la pintura i l'escultura, per tal de connectar amb un públic molt més ampli, i allunyar-se de l'elitisme present en esdeveniments d'art contemporani.

Segons Roma, aquesta idea d'apropar l'art a la ciutadania resulta «poc freqüent», tot i que hi ha «moltes activitats relacionades amb Sant Joan». L'interiorista creu que la proposta «Artrevetlla» és «coherent i transgressora», amb unes «corrents nous i diferents» que suposarà «una oportunitat perquè la gent pugui veure talent que ve de fora. És complicat reunir artistes amb experiència a Manresa». També servirà per seguir «treballant perquè la Nova Vella Sala pugui ser una alternativa a la manca de propostes d'art que hi ha a Manresa».


Obrir nous camins


La Nova Vella Sala és un portaveu de l'art perquè soni des del barri vell cap a tot Manresa. Roma aposta per l'art, independentment de si és fet per artistes de fora de la ciutat i amb un currículum a l'esquena com la mostra «Artrevetlla», o si són pintors debutants com el manresà Jordi S. Checa, que va oferir els seus quadres a final d'abril d'aquest any.

«A Manresa hi ha poques alternatives per als autors, i em van demanar si podien exposar i som aquí. Recullo les propostes dels artistes i els ajudo a intentar obrir nous camins en un món tan complicat com aquest», indica.


Diàspora artística


Roma opina que la complicada situació que viu l'art a la ciutat ha fet emigrar molts artistes. «Qui té un projecte, aquí no troba les dinàmiques necessàries i ha de marxar a Barcelona, Girona o l'estranger. De la meva generació, m'he quedat pràcticament sol. No hi ha una renovació de l'art a Manresa», destaca. També creu que la societat manresana no està interessada en l'art. «Sempre en fem la màxima difusió possible, i a les exposicions, sempre vénen els amics de sempre. La gent té altres prioritats, i és una llàstima».

Per a Roma, ni la Manrusionica, ni qualsevol fira que es faci al Barri Antic de la ciutat servirà per revitalitzar aquesta zona. Considera que aquests esdeveniments són puntuals i que una vegada han passat, «la vida segueix igual, en un barri que està deixat i sense ànima». «Ens enganyarem si pensem que amb un festival o algun acte, la cultura i el barri canviarà. És un problema estructural, un cúmul de fets, com els habitatges buits, i la poca implicació de l'Ajuntament».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 

Cultures

L'espectacle Bojos per les pomes.
L'Aurora dedica el cap de setmana als infants de 2 a 5 anys

L'Aurora dedica el cap de setmana als infants de 2 a 5 anys

Descobreix les propostes del Festival El Més Petit de Tots del teatre igualadí

La policia franquista passeja pel carrer Sobrerroca de Manresa amb impunitat

La policia franquista passeja pel carrer Sobrerroca de Manresa amb impunitat

El rodatge d'una sèrie de televisió en una barberia ha fet de Manresa la Barcelona dels anys 60 i 70

La barberia de la plaça Major, plató de rodatge d'una sèrie de Movistar+

La sèrie de televisió El Confidente es podrà veure l'any vinent a la plataforma de pagament

Immaculate Fools torna després de 27 anys per actuar a Manresa i Balsareny

Immaculate Fools torna després de 27 anys per actuar a Manresa i Balsareny

Amb el vocalista Kevin Weatherill com a únic supervivent, el grup per la sala Stroika el divendres...

Enllaços recomanats: Premis cinema