Una galeria per impulsar l'art al barri vell de Manresa

La Nova Vella Sala una l'exposició de dos artistes de la Catalunya Central i sis de barcelonins

16.06.2017 | 08:59
Novella, Canals, Muelas, Roma, Antón, Correcher i Ángel Alonso a la Nova Vella Sala de Manresa

L'interiorista manresà Josep Maria Roma confessa que se sent com si prediqués en el desert. I és que l'art a Manresa passa per un moment molt delicat, amb una oferta expositiva molt precària, sobretot, per la manca de galeries. L'interiorista, a través de la Nova Vella Sala, situada al barri vell de la capital del Bages, vol intentar donar una oportunitat als artistes que vulguin donar a conèixer les seves obres. Seguint aquest propòsit, avui s'estrena l'exposició «Artrevetlla», una mostra col·lectiva de pintura i escultura contemporània organitzada per la revista Artepoli de la manresana Mireia Correcher i comissariada per Pierre Rivero.

Vuit artistes d'un bagatge consolidat com la manresana Elisabet Salat, el cubà resident a Calaf Ángel Alonso i autors majoritàriament barcelonins com Ana Noella,Héctor Balduzzi, Jaume  Muelas, Juan Canals, Joan Parramón i Salvador Antón Sal configuren una exposició «de molt color, expressivitat i alegria», segons Roma. La mostra vincula la revetlla de Sant Joan amb la pintura i l'escultura, per tal de connectar amb un públic molt més ampli, i allunyar-se de l'elitisme present en esdeveniments d'art contemporani.

Segons Roma, aquesta idea d'apropar l'art a la ciutadania resulta «poc freqüent», tot i que hi ha «moltes activitats relacionades amb Sant Joan». L'interiorista creu que la proposta «Artrevetlla» és «coherent i transgressora», amb unes «corrents nous i diferents» que suposarà «una oportunitat perquè la gent pugui veure talent que ve de fora. És complicat reunir artistes amb experiència a Manresa». També servirà per seguir «treballant perquè la Nova Vella Sala pugui ser una alternativa a la manca de propostes d'art que hi ha a Manresa».


Obrir nous camins


La Nova Vella Sala és un portaveu de l'art perquè soni des del barri vell cap a tot Manresa. Roma aposta per l'art, independentment de si és fet per artistes de fora de la ciutat i amb un currículum a l'esquena com la mostra «Artrevetlla», o si són pintors debutants com el manresà Jordi S. Checa, que va oferir els seus quadres a final d'abril d'aquest any.

«A Manresa hi ha poques alternatives per als autors, i em van demanar si podien exposar i som aquí. Recullo les propostes dels artistes i els ajudo a intentar obrir nous camins en un món tan complicat com aquest», indica.


Diàspora artística


Roma opina que la complicada situació que viu l'art a la ciutat ha fet emigrar molts artistes. «Qui té un projecte, aquí no troba les dinàmiques necessàries i ha de marxar a Barcelona, Girona o l'estranger. De la meva generació, m'he quedat pràcticament sol. No hi ha una renovació de l'art a Manresa», destaca. També creu que la societat manresana no està interessada en l'art. «Sempre en fem la màxima difusió possible, i a les exposicions, sempre vénen els amics de sempre. La gent té altres prioritats, i és una llàstima».

Per a Roma, ni la Manrusionica, ni qualsevol fira que es faci al Barri Antic de la ciutat servirà per revitalitzar aquesta zona. Considera que aquests esdeveniments són puntuals i que una vegada han passat, «la vida segueix igual, en un barri que està deixat i sense ànima». «Ens enganyarem si pensem que amb un festival o algun acte, la cultura i el barri canviarà. És un problema estructural, un cúmul de fets, com els habitatges buits, i la poca implicació de l'Ajuntament».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 

Cultures

El molar superior que s'ha trobat a Moià.
Troben restes d'un segon neandertal a la Cova de les Teixoneres de Moià

Troben restes d'un segon neandertal a la Cova de les Teixoneres de Moià

Es tracta de la dent d'un adult. L´any passat ja va aparèixer un ullat inferior de llet d´un...

El film català «Estiu 1993» és una de les tres cintes estatals preseleccionada per als Oscar

El film català «Estiu 1993» és una de les tres cintes estatals preseleccionada per als Oscar

«1898. Los últimos de Filipinas», de Salvador Calvo, i «Abracadabra», de Pablo Berger, són les...

Apareixen nous murs i àmbits al segon jaciment

Apareixen nous murs i àmbits al segon jaciment

L'any passat, uns agents forestals van trobar una gran pedra un tros més amunt del...

Daniel Craig confirma que tornarà a ser James Bond

Daniel Craig confirma que tornarà a ser James Bond

L'actor continuarà sent el rostre de l'agent 007 en el nou lliurament de la saga, però per última...

Enllaços recomanats: Premis cinema