La vuitena edició del Festival Internacional de Música Electrònica Manrusionica, que se celebrarà a Manresa el 9 de juny, vol «reivindicar la igualtat de gènere», també en el seu sector, i estrenarà un escenari «exclusiu» per a artistes femenines a la plaça de la Reforma, explica el codirector del festival Alfons Rodríguez. És una manera de visibilitzar les cares femenines que es dediquen a l'electrònica, subratlla Rodríguez, en un gènere que, malgrat tot, encara té «més noms masculins que femenins».

Elles seran Cora Novoa, artista d'origen gallec i de fama internacional; Nightwave, discjòquei, productora, vocalista, promotora de club i exalumna de l'RBMA; i Ylia, multifacètica artista, que actualment està ultimant el seu debut com a productora en solitari amb el nom de Terence i que acompanya als sintetitzadors, piano i electrònica el Niño de Elche en la gira del seu últim disc. El certamen presenta 15 artistes de l'escena internacional i catalana, entre els quals el manresà Kirian Castaño Araque, conegut com a KYAR: «Sempre intentem que hi participin músics locals». El cap de cartell de la vuitena edició és Umwelt, un dels productors francesos d'electrònica més prolífics i fundador de Rave or Die i del segell New Flesh Records. Al seu costat noms com AKKAN, Fernando Lagreca o Blush Response.

Però aquesta no és l'única novetat d'un festival que manté el format d'un dia -19 hores de música ininterrompuda- en tres escenaris (plaça de la Reforma, Parc de la Seu i Sala Stroika -únic lloc de pagament) i que proposa un festival amb noms consagrats i emergents, pensat per als amants del gènere però també per agradar a un públic intergeneracional (amb tallers per a infants, per exemple). Manrusionica ha signat, per primer cop, un conveni de col·laboració amb l'Ajuntament de Manresa -amb motiu de la capitalitat cultural de la ciutat- i mantindrà un del senyals identitaris del certamen, el videomapatge a la Seu, que serà nou. Com explica Rodríguez, l'espectacle musical i visual durarà deu minuts, començarà a les 12 de la nit i portarà per nom Kulture Bond. Creat expressament per transformar la façana de la Seu, el signen el manresà Gerard 3D, Alex Plaza, VPM i la peça musical dissenyada especialment per al muntatge és del barceloní Derobla.