El banc central de la Xina va donar per conclòs ahir l'ajust en el valor del iuan, després de tres devaluacions consecutives que han rebaixat el seu canvi a gairebé el 5%, i han generat dubtes sobre la marxa de la segona economia mundial.

El Banc Popular de la Xina (central) ho va anunciar en una roda de premsa a Pequín convocada per explicar la seva postura sobre la depreciació de la moneda, fet poc habitual i que evidencia la preocupació que van generar, a escala nacional i internacional, els últims moviments de l'ens regulador.

L'assistent del governador del Banc Popular, Zhang Xiaohui, va dir que el iuan havia tornat gradualment al seu valor de mercat, després de les últimes revisions a la baixa, i que a partir d'ara hauria de romandre fort. "No hi ha base per a una depreciació persistent i substancial", va insistir Zhang.

Aquestes paraules van suposar un alleujament per als mercats i, després de dos dies en suspens i amb caigudes pel pessimisme sobre l'evolució de la divisa xinesa, les borses asiàtiques van tancar a l'alça i les europees han obert en positiu. Prèviament, el banc central havia devaluat, per tercera jornada consecutiva, el tipus de canvi de referència de la moneda xinesa pel que fa al dòlar l'1,11 %, per deixar-lo a 6,401 iuans per dòlar.

Així, la divisa xinesa val ara el 4,66 % menys que aquest dilluns, abans que el banc central xinès iniciés les depreciacions i que reformés el sistema canviari. A la Xina, l'abundant cobertura mediàtica sobre la devaluació del iuan ha traslladat a la ciutadania un cert to de preocupació, no tant per les implicacions directes de la caiguda en la cotització de la moneda, sinó perquè ha estat percebuda com un signe que l'economia no va tan bé com de costum. La premsa oficial s'ha centrat a presentar les recents mesures del banc central com un pas cap a la liberalització econòmica del gegant asiàtic.

Així mateix, s'han desmarcat de la interpretació que molts analistes, sobretot estrangers, han fet, que es tracta d'un intent d'afavorir les seves empreses exportadores i que el país ha entrat en una guerra de divises amb les nacions veïnes.