Els països de la Unió Europea (UE) van adoptar ahir regles més dures per evitar la manipulació d'índexs de referència com el Líbor o l'Euribor després de l'escàndol de diversos bancs importants que van manipular els tipus d'interès interbancaris per influir artificialment en els preus dels derivats. Aquests índexs de referència són importants per a les persones amb hipoteques, però també s'usen per fixar el preu del petroli i el tipus de canvi de l'euro.

El reglament introduirà un codi de conducta legalment vinculant per als contribuents de dades que requereix l'ús de metodologies sòlides i dades suficients i fiables. En particular, exigeix l'ús de dades de referència de transaccions reals on sigui possible. Índexs considerats essencials quedaran subjectes a regles més estrictes i l'autoritat rellevant competent té el poder d'ordenar contribucions de dades de referència. El reglament no s'aplicarà a les provisions d'índexs de bancs centrals i, en certes circumstàncies, als de contrapartides centrals i autoritats públiques. Els administradors d'índexs de referència hauran de sol·licitar una autorització i quedaran subjectes a supervisió pel regulador del país en el qual estan ubicats, i si incompleixen les regles l'autoritat pot retirar o suspendre el permís. A més, els administradors hauran d'establir arranjaments de governança i controls adequats per evitar conflictes d'interès. L'Autoritat Europea de Valors i Mercats (ESMA, en anglès) coordinarà la supervisió dels administradors d'índexs de referència per part dels reguladors nacionals. Per a índexs de referència essencials s'establirà un col·legi de supervisors nacionals i l'ESMA.

El reglament estableix tres categories d'índexs. Els anomenats essencials o crítics afecten instruments financers i contractes per un valor mitjà d'almenys 500.000 milions d'euros i poden per tant afectar l'estabilitat dels mercats financers a tot Europa. Índexs d'almenys 400.000 milions d'euros poden també ser considerats crítics si tenen pocs o cap substitut adequat i si, en cas d'interrompre la seva publicació, generaria un efecte significatiu i advers sobre la integritat dels mercats, l'estabilitat financera, els consumidors, l'economia real o el finançament de llars i empreses. Els importants o significatius per la seva banda són els emprats com a referència per a instruments i contractes financers o per a la determinació del rendiment de fons d'inversió amb un valor mitjà de 50.000 milions d'euros sobre la base de tot el ventall de venciments o venciments d'índexs durant un període de sis mesos.