Jorge Lorenzo (Yamaha) va sentenciar la seva superioritat en els entrenaments per al Gran Premi de la República Txeca de MotoGP de manera espectacular i amb un nou rècord absolut de la categoria en el circuit de Brno. Lorenzo, que en la tercera sessió de proves lliures va marcar un nou rècord del circuit (1:55.476), va tornar a rebaixar aquest temps en la segona volta de la segona classificació (1:55.238), i encara es va convertir en l'únic pilot que va trencar la barrera dels 55 segons per establir un espectacular registre d'1:54.989, que li va adjudicar la segona pole position de la temporada després de l'aconseguida a Jerez de la Frontera. Juntament amb ell sortiran des de la primera línia de la formació de sortida Marc Márquez (Honda) i l'italià Valentino Rossi (Yamaha).

El català Pol Espargaró (Yamaha) i el britànic Cal Crutchlow (Honda) van ser els que van aconseguir l'accés des de la primera a la segona classificació, quedant fora la Suzuki d'Aleix Espargaró, l'Honda de l'anglès Scott Redding i la Ducati de l'italià Danilo Petrucci. Des de les primeres voltes de la segona classificació i ja amb un pneumàtic tou, Jorge Lorenzo es va posar al capdavant de la taula amb un registre d'1.55.238, davant de Márquez i l'italià Iannone (Ducati), mentre que a Rossi li va costar agafar el ritme ràpidament i, de fet, en tan sols dues voltes va entrar al seu taller a canviar de pneumàtic i en sortir va protagonitzar el setè millor temps.

La millora de Rossi

Dues voltes més tard Rossi va passar a ocupar la quarta posició, a poc més de sis dècimes de segon del seu company d'equip, qui en només dos girs ja havia tornat a establir un nou rècord del circuit per a la categoria, amb un avantatge més que sensible de tres dècimes de segon sobre Márquez, però encara va augmentar la distància en el seu cinquè gir, amb un espectacular 1:54.989. La segona millor classificació de la temporada estava sentenciada a favor de Lorenzo, si bé el pilot de Repsol Honda va quedar a escassament 74 mil·lèsimes de segon i Rossi, una mica més enrere, es va haver de conformar amb completar el traçat a unes tres dècimes de segon darrere del seu company d'equip. En la segona línia de la formació de sortida van acabar els dos pilots de les Ducati, Iannone, quart, i Dovizioso, sisè, amb el britànic Bradley Smith (Yamaha) entre ells.

Íntegrament catalana va ser la tercera línia, amb Maverick Viñales (Suzuki), Pol Espargaró (Yamaha) i Dani Pedrosa (Honda), amb la segona Honda de la formació i sobreposant-se de la millor manera possible a les molèsties i forts dolors del turmell esquerre que es va lesionar divendres en una caiguda, produïda per una avaria mecànica en una de les parts davanteres de la moto.