La freqüència de les demències s'estabilitza o disminueix en els últims anys, particularment entre els homes i malgrat l'envelliment de la població, segons un estudi realitzat en els darrers anys en cinc ciutats europees, entre elles Saragossa.

L'estudi, que ha publicat la revista Lancet Neurology, una de les més influents en el camp de les demències, ha estat elaborat per investigadors de les universitats de Saragossa, Cambridge (Anglaterra), Estocolm i Gotteburg (Suècia) i Rotterdam (Països Baixos) sobre l'impacte d'aquestes malalties en les seves respectives ciutats, segons ha informat la institució acadèmica aragonesa.

Per interpretar aquesta conclusió, tot i que encara no hi ha evidències concloents, l'estudi destaca la millora de la salut en general i la seva gestió, el nivell de vida i l'escolarització, la prevenció i tractament de malalties cardiovasculars i fins la negativa influència que van poder tenir en les generacions més grans les guerres que van patir, amb la fam que van seguir.

Enfront del que s'ha anomenat l'"epidèmia de les demències", aquests investigadors sostenen que el resultat del seu estudi és "positiu i esperançador" sobre l'evolució d'unes malalties que poden ser devastadores perquè causen una total dependència.

El primer dels estudis es va fer a Saragossa (Projecte Zarademp, Saragossa- Demència-Depressió) i publicat en l'Acta Psychiatrica Scandinavica el 2007, amb una mostra representativa de 4.803 persones, de les quals 3.715 tenien 65 anys o més.

En contra del que es podria esperar, aquesta mostra va revelar que en comparació amb la dècada anterior s'havia estabilitzat la prevalença de demències i havia disminuït en els homes de manera estadísticament significativa, en particular entre els 70 i 84 anys.

"Els resultats es van interpretar amb cautela, però llavors i, en contra d'un corrent d'opinió majoritària, de manera concloent es va manifestar que no estava augmentant la freqüència de les demències", ha informat avui la Universitat de Saragossa en un resum de l'estudi.

L'informe publicat ara, sota la coordinació de Carol Brayne (Cambridge), és fruit de la interpretació de les dades aportades pels únics cinc estudis que en la bibliografia internacional comparen els resultats en dos períodes de temps diferents.

El que és rellevant i innovador de l'estudi actual, han destacat, és que les cinc investigacions coincideixen: la freqüència de les demències en les ciutats europees s'ha estabilitzat o ha disminuït, particularment entre els homes, tot i l'envelliment de la població.

Tots els estudis repliquen la coneguda corba de l'augment de la freqüència de les demències amb l'edat, molt baixa entre els 65-69 anys (aproximadament 0,8%), mentre que es duplica cada 5 anys, de tal manera que als 90 anys o més pot ser del trenta per cent i dos terços dels casos corresponen a Alzheimer.

La fortalesa de la investigació ara publicada resideix, segons els científics, en que reuneix cinc estudis independents, tots amb mostres molt àmplies i representatives de les seves respectives ciutats, i amb una metodologia sòlida mantinguda en el temps.