L'Agència Europea del Medicament ha aprovat l'ús de l'eribulina -un quimioteràpic- per tractar el càncer de mama metastàtic, després d'un estudi clínic dut a terme als hospitals Ramon y Cajal de Madrid i Vall d'Hebron de Barcelona, que ha demostrat que redueix el risc de mortalitat el 30% en els càncers de mama de pitjor pronòstic.

Segons l'oncòleg Javier Cortés, director del Programa de Càncer de Mama de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i director de l'estudi, "els resultats clínics no tenen precedents en termes de supervivència global, amb una reducció del risc de mortalitat del 30% en el subgrup amb pitjor pronòstic respecte al fàrmac de control de l'estudi".

Gràcies a aquests resultats, el ministeri de Sanitat també ha donat llum verd a la inclusió de l'eribulina com a tractament de segona línia i posteriors, en la prestació farmacèutica del Sistema Nacional de Salut.

Segons Cortés, Halaven -nom comercial de l'eribulina- ha demostrat ser el primer agent quimioteràpic que en monoteràpia demostra un increment en la supervivència de les pacients amb càncer de mama metastàtic prèviament tractades amb antraciclines i taxans.

Sense precedents

L'oncòleg ha explicat que "l'eribulina respon a la necessitat de noves opcions de tractament per a les dones amb càncer de mama avançat que hagin rebut, prèviament, tractament de quimioteràpia". Ha afegit que "amb aquesta nova investigació hem aconseguit identificar un grup de pacients en les quals l'eribulina és un tractament molt eficaç ja que l'increment de supervivència no té precedents, especialment en els tumors triple negatius".