Catalunya és la segona comunitat autònoma de l'estat amb més arbres, amb un total de 1.035.407.888 exemplars, segons les dades oficials del ministeri d'Agricultura i Medi Ambient i d'acord amb les dades del tercer inventari forestal nacional (IFN3) elaborat entre el 1997 i el 2008. Al conjunt del territori estatal hi ha un total de 6.971.283.041 arbres. Segons la metodologia de l'IFN, els arbres joves que no arriben a 75 mm de diàmetre normal (DBH) no s'han considerat en el recompte.

Catalunya se situa en la segona posició com a comunitat autònoma més arbrada després de Castella i Lleó, on consten 1.210.642.112 exemplars. El motiu, segons Jordi Vayreda, investigador del centre públic de recerca CREAF, és que "Catalunya, a més de ser un territori amb molta superfície forestal, té molts arbres per hectàrea". De fet, Catalunya és una de les comunitats autònomes amb més densitat d'arbres, concretament 637, juntament amb la Rioja, amb 694 arbres/ha, i Cantàbria, amb 653 arbres/ha. L'alzina és l'espècie que predomina a tot el territori estatal, amb el 19,12% dels arbres totals, i concretament a Catalunya representen el 24,4% dels arbres totals.

Aquestes dades s'extreuen de l'inventari Forestal Nacional, un projecte promogut pel ministeri d'Agricultura per conèixer els recursos existents als boscos quant a biomassa, estocs de carboni, capacitat d'embornal, biodiversitat entre altres. Després de cinquanta anys des de la seva primera edició, l'IFN s'ha convertit en el sistema de seguiment més precís i exhaustiu de l'estat dels boscos espanyols. El projecte treballa per províncies i recull les mateixes dades en períodes de 10 anys a tot el territori estatal.

Durant l'inventari IFN3, un equip del CREAF coordinat entre altres per l'investigador Jordi Vayreda va col·laborar en la seva elaboració per tal d'aportar informació d'indicadors ecològics complementaris amb la finalitat de conèixer l'estat dels boscos de Catalunya.

Actualment s'està acabant el mostreig de camp de l'IFN4 a Catalunya, i és previst que finalitzi a final del 2015.