La cafeïna resulta igual d'addictiva per a les abelles que per als humans, segons va revelar un estudi publicat a la revista especialitzada Current Biology.

Un grup de científics de la Universitat anglesa de Sussex va fer un experiment per posar a prova la teoria que les plantes han desenvolupat un mètode per mantenir enganxades les abelles. Per això, els científics van presentar als insectes dues fonts d'alimentació que contenien una solució ensucrada, situades a la mateixa distància del seu rusc: una amb cafeïna i una altra sense la substància excitant. La cafeïna no només va atreure les abelles, sinó que les va portar a comunicar la bona notícia a altres membres de la seva colònia mitjançant un ball.

L'estudi recull com, després de provar per primera vegada el cafè, les abelles continuaven tornant a la font que el contenia, fins i tot quan el subministrament s'havia esgotat.

La investigadora Margaret Cou-villon va manifestar que "algunes plantes, a través d'un compost secundari present tant en el nèctar com la cafeïna, podrien estar enganyant les abelles per assegurar la seva fidelitat".