Investigadors de les universitats de Barcelona (UB), Alcalá d'Henares (UAH), Autònoma de Madrid (UAM), de Harvard i de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO) estudiaran aquest hivern en una nova campanya a l'Antàrtida la possible utilitat farmacològica de productes del fons marí antàrtic. El projecte, denominat Distantcom, està liderat per Conxita Ávila, investigadora del Departament de Biologia Animal i de l'Institut de Recerca de la Biodiversitat de la UB (IRBio) i té com a objectiu estudiar els ecosistemes i els invertebrats del fons antàrtic i identificar les molècules que intervenen en les seves relacions i, en darrer terme, avaluar-ne el possible ús farmacològic.

En una base argentina

L'equip de recerca es traslladarà a la base antàrtica argentina Gabriel de Castilla, instal·lada a l'illa Decepción, a l'arxipèlag de les Shetland del Sud, i durant tres mesos estudiarà l'ecologia química, la filogènia, la filogeografia i l'ecologia tròfica dels invertebrats del continent antàrtic.

Una gran part de la campanya es desenvoluparà també a bord del buc oceanogràfic Hespèrides, en el qual es recolliran mostres de diferents zones de la península antàrtica i les illes adjacents utilitzant equips de busseig amb vestits secs preparats per aguantar temperatures sota zero.

Segons ha explicat Ávila, "en aquest projecte intentarem conèixer millor com viuen els animals del fons antàrtic: quines relacions tròfiques tenen, és a dir, quines es mengen quines, quines relacions simbiòtiques presenten".