L'exparella de John Lennon Yoko Ono va recomanar a les feministes xineses "no criticar el govern", ja que, en la seva opinió, resulta "inútil", i els va recomanar que "facin el que puguin fer".

Així es va expressar l'activista i artista japonesa en la presentació a Pequín de la seva primera exhibició al país, preguntada per la situació del feminisme i l'arrest aquest any de cinc prominents activistes xineses.

"És molt perillós pensar a criticar, perquè mai ens entendrem. El que sigui que està fent el govern, és inútil criticar-ho, perquè l'executiu té massa burocràcia. És la gent qui pot fer-hi alguna cosa, i la gent n'ha de ser conscient", va manifestar la vídua de Lennon. I va afegir: "No critiquis, només accepta-ho".

Abans del Dia Internacional de la Dona, el 8 de març, cinc feministes van ser arrestades per la policia xinesa quan anaven a protagonitzar un acte de conscienciació al transport públic sobre els assetjaments a les dones.

Les activistes van estar 37 dies detingudes i van ser alliberades després d'una campanya internacional sense precedents, tant dins com fora de la Xina.

Sense l'artista

Ono va fer una roda de premsa dissabte i ahir inaugurava la primera exposició a Pequín, "Escales daurades", encara que no hi va ser present. Tot i això, sí que va guiar un grup privilegiat per les seves obres en dies anteriors.

La Fundació Faurschou va fer possible l'estrena d'Ono a Pequín en les seves instal·lacions situades al districte artístic de la urbs, el 798, per la qual van passar ahir més de 2.000 persones, segons van confirmar a Efe personal de l'organització.