Científics liderats per Raúl Méndez, investigador de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona, i Mercedes Fernández, de l'Idibaps de Barcelona, han descobert un possible tractament per a la cirrosi, en identificar la proteïna CPEB4 com la molècula que cal inhabilitar per evitar la generació de nous vasos sanguinis anòmals associats a la cirrosi.

La cirrosi hepàtica és una lesió crònica del fetge caracteritzada per l'acumulació de cicatrius (nòduls fibrosos) al teixit que interfereixen en l'estructura i el funcionament normal de l'òrgan.

Les principals causes de les lesions hepàtiques cròniques són l'alcoholisme, l'hepatitis C i, en nombre creixent, l'obesitat.

El cúmul de cicatrius complica la circulació de la sang a través del fetge, generant una hipertensió portal (de la vena porta), i per tant, per alliberar pressió a la vena, es generen vasos sanguinis col·laterals, fora del fetge.

L'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) ha atorgat més d'un milió d'euros al tàndem Méndez-Fernández, que amb Jordi Bruix, de l'Hospital Clínic, treballaran de forma coordinada per desxifrar el paper d'aquesta molècula i proposar un tractament per als hepatocarcinomes, el principal càncer de fetge i la tercera causa de mort per càncer a tot el món, amb una taxa de supervivència als 5 anys inferior al 10%.