Un grup de científics ha creat una substància que redueix el pes de ratolins obesos després d'actuar sobre les seves cèl·lules intestinals, va revelar un estudi publicat per la revista britànica Nature.

Aquest compost, batejat pels experts com Gly-MCA, limita l'acció del receptor de l'àcid biliar FXR -un important regulador del metabolisme energètic- i podria ajudar al desenvolupament de nous tractaments terapèutics per desordres metabòlics vinculats a l'obesitat. El text divulgat per Nature recorda que els àcids biliars se segreguen a l'intestí, on s'uneixen al receptor FXR a les cèl·lules intestinals per dur a terme diferents funcions metabòliques.

No obstant això, el desenvolupament de medicaments que combaten l'obesitat apuntant a FXR és complicat perquè l'activació d'aquest receptor podria tenir "conseqüències metabòliques positives o negatives", depenent del "teixit en què s'expressi", explica l'informe.

Els autors d'aquesta investigació, desenvolupada per científics en centres d'Estats Units i la Xina, han creat el citat medicament a base d'àcids biliars, que és resistent a la degradació provocada pels bacteris intestinals i el pas al torrent sanguini és insignificant.

Els autors van tractar amb Gly-MCA cinc ratolins en diversos experiments i van constatar que aquesta substància havia reduït el pes guanyat pels rosegadors i va millorar les seves funcions metabòliques.

També van descobrir que un dels efectes beneficiosos del Gly-MCA és l'augment de la despesa d'energia, la qual cosa és conseqüència de l'increment de la producció de calor en les anomenades "cèl·lules grasses de color marró".

Prometedor candidat

Els científics sostenen que el Gly-MCA és un "prometedor candidat" per tractar desordres metabòlics en humans, després de confirmar l'èxit aconseguit per aquest tractament en ratolins.