L'organització ecologista Greenpeace ha denunciat l'àmplia presència de blat de moro genèticament modificat per multinacionals de l'alimentació en llavors, cultius, sitges i mercats de la Xina, on aquests transgènics són il·legals.

Les oficines de Greenpeace a la Xina han arribat a aquestes conclusions després de vuit mesos d'investigacions a la província de Liaoning, un dels grans graners del país, on els estudis de l'organització van detectar la presència de blat de moro transgènic al 93 % dels cultius estudiats i en el 95 % del comercialitzat.

"L'abast de la contaminació per transgènics és realment impactant", ha assenyalat en presentar l'estudi Li Yifang, del departament d'agricultura i alimentació de Greenpeace.

El blat de moro genèticament modificat pertany a patents de quatre gegants de l'alimentació (Monsanto, DuPont, Dow Chemical i Syngenta), quan les lleis xineses només permeten la importació d'aquests transgènics per a determinats usos (producció de pinso, aliments processats...) i mai per ser cultivat.

Li Yifang va assenyalar a Efe que no està provat que les multinacionals estiguin directament involucrades en la seva estesa presència a la Xina, que Greenpeace atribueix més aviat a un lax i descontrolat mercat de les llavors al país, i de fet va advertir que les companyies podrien queixar-se i prendre mesures legals.

L'estudi adverteix que "si el cultiu de blat de moro es veu influenciat per les firmes internacionals (les llavors són sensiblement més cares), els preus podrien fluctuar, i la seguretat i la sobirania alimentària de la Xina podrien ressentir-se", a més a més dels perills econòmics per a un país on el proveïment de cereal és clau per a la seva estabilitat social.