La temperatura mitjana del planeta el 2015 va ser la més alta des que van començar els registres climàtics fa 136 anys, segons un informe anual divulgat avui per la NASA i l'Administració d'Oceans i Atmosfera dels Estats Units ( OAA, en la sigla en anglès).

La temperatura de la superfície terrestre i oceànica de la Terra es va situar 0,9 graus centígrads per sobre de la mitjana registrada durant el segle XX, que és de 13,9 graus centígrads, segons l'estudi.

De fet, l'any 2015 va ser 0,13 graus centígrads més calorós que el 2014, l'any que va marcar l'anterior rècord de temperatures més elevades, segons l'Agència Espacial Nord-americana (NASA).

Els científics remarquen que, des del 1880, quan van començar els registres climàtics, mai no s'havien assolit unes temperatures tan altes tant en la superfície oceànica com terrestre.

El 2015, l'oceà es va escalfar com mai abans ho havia fet, en augmentar la seva temperatura a 0,74 graus per sobre de la mitjana del segle XX, superant les anteriors temperatures rècord registrades el 2014, 1988 i 2003. Durant 2015, la temperatura mitjana de la superfície terrestre també es va incrementar i es va situar en 1,33 graus centígrads per sobre de la mitjana del segle XX i va superar el rècord anterior aconseguit el 2007 i novament el 2010, quan la temperatura terrestre va augmentar 0,25 graus centígrads.

L'increment de les temperatures va afectar especialment Amèrica Central, la meitat nord de Sud-amèrica, parts del nord, sud i est d'Europa, l'oest d'Àsia, àmplies zones de Sibèria, així com altres de l'est i sud d'Àfrica.

També s'han vist influïdes grans zones del nord-est i centre del Pacífic equatorial, així com gran part de l'oest de l'Atlàntic Nord, la major part de l'Oceà Índic i parts de l'Oceà Àrtic.

Cada any, la NOAA i la NASA divulguen un informe recopilatori amb dades sobre temperatura, precipitacions, neu o gel per mesurar els canvis del clima a la Terra, que enguany van batre tots els rècords en calor.

Justament el temor als efectes de l'escalfamet global del planeta han portat els Emirats Àrabts Units (EAU) a crear i atorgar el Premi de Recerca per a la Millora de la Pluja, que busca els millors "espremedors" de núvols per realimentar els seus aquífes. Dotat de cinc milions de dòlars, en la seva primera edició se'ls repartiran tres científics guanyadors: Musataka Murakami, investigador de la Universitat de Nagoya (Japó); Linda Zou, de l'Institut de Ciència i Tecnologia Masdar a Abu Dhabi, i Volker Wulfmeyer, director de l'Institut de Ciències Físiques i Meteorològiques de la Universitat de Hohonheim (Alemanya).

El premi, atorgat durant la Setmana de la Sostenibilitat d'Abu Dhabi, ha rebut un total de 78 propostes científiques de 25 països diferents, entre elles dues prodecents d'Espanya, que els organitzadors prefereixen no revelar en la mesura que poden concursar de nou en la segona edició, que acaba d'obrir-se.