L'estiu austral i les festes de Nadal no són sempre un sinònim de felicitat. Eclipsats pel cava i els coets, centenars de persones es queden cada any sense celebrar el seu aniversari. Ara, el Sindicat Capricornià alça la veu en nom de tots els argentins afectats per aquest drama.

Celebracions buides, pastissos reciclats de Cap d'Any o un pa dolç sec amb una espelma casolana són escenaris familiars per a la majoria dels nascuts entre el 21 de desembre i el 20 de gener a l'Argentina, que cada any veuen com el seu dia més especial queda relegat a un segon pla.

Javier Niño Rodríguez, secretari general i fundador del Sindicat Capricornià -i també afectat per aquesta situació-, va afirmar en declaracions a Efe que havia impulsat la iniciativa fa uns anys a través de Twitter amb la finalitat d'"acompanyar els Capricorn en la seva lluita anual".

"Vaig pensar que era una causa de protesta bonica", va explicar el representant d'un gremi que es va anar multiplicant amb el temps fins a esdevenir un gran espai de teràpia i trobada a través d'Internet. En una pàgina de Facebook, els damnificats per haver nascut amb el signe capricorn comparteixen les seves experiències, pugen fotos de les seves festes d'aniversari i convoquen festes com la que va tenir lloc el dissabte 16 de gener en una famosa discoteca al barri porteny de Palermo.

"Va ser espectacular", va reconèixer entusiasmat Rodríguez davant l'èxit d'haver reunit milers de persones compartint el sofriment de tants anys de celebracions solitàries.

"Ahir va ser el meu aniversari... em sembla", lamentava un afiliat a la pàgina de l'agrupació. "El meu aniversari sempre va estar ple de ressentits que no tenien diners per anar-se'n de vacances", compartia un altre. "A primària els vaig fer creure que vaig néixer al juny per saber què se sent quan et canten 'per molts anys'", concloïa un tercer sindicalista.

Una de les principals reivindicacions d'aquest col·lectiu és el pastís d'aniversari. La seva queixa parteix de l'escassa cura dels familiars dels capricorns a l'hora de comprar un pastís que s'acaba convertint, segons Rodríguez, "en una rosquilla d'ametlla amb un llumí, un sandvitx de pernil i formatge o fins i tot un bloc de gel" .

"M'arriben autèntics avortaments de la naturalesa", va protestar encès el líder sindical quan parla de les fotos de pastissos que envien la resta d'afiliats.

No obstant això, va reconèixer que des que es va crear la pàgina de Facebook, un moviment de "mares amoroses" ha començat a pujar fotos de pastissos que sí que són dignes d'un bon aniversari.

Però sens dubte, l'espina clavada en totes les infàncies dels nascuts a l'òrbita de Nadal és el regal d'aniversari, que amb l'excusa de l'economia queda trepitjat pel present del Pare Nadal.

"El problema arriba quan et donen un regal en lloc de dos", va apuntar Rodríguez, que no entén què té a veure Nadal amb l'aniversari: "una cosa és el naixement de Crist i una altra, el meu!".

Per a Rodríguez, si bé la protesta té molt d'una "gran broma", també s'amaga darrere una "gran veritat" que s'ha fet viral a les xarxes. "El que va començar com un acudit acaba sent una forma d'autoajuda, una protesta real", va dir.

Aquest dibuixant, que treballa per a diaris com Clarín o revistes satíriques com Barcelona o l'espanyola Mongolia, va aprendre el fenomen de la viralització a Internet després de l'èxit a les xarxes socials del seu curt Ni una sola palabra de amor i presumeix d'haver aconseguit una cosa semblant amb el sindicat "sense posar-hi diners".

"És una gran diversió per a mi, però també un experiment increïble perquè la comunitat és molt activa", va admetre.

Tot i que ara s'ha acabat l'injuriat període zodiacal -va concloure el 20 de gener- la lluita continua. El Niño Rodríguez es nega en rotund a cedir el llegat als aquaris o els peixos, també afectats pels mesos d'estiu: "que creïn una associació o un ministeri si volen, però un sindicat només escau a un capricorn".