Els dispositius mòbils estan guanyant la batalla: la seva proliferació al món ha estat de tal magnitud que el 2020 el nombre de persones que almenys en tindran un serà més gran que el que accediran a electricitat, aigua potable i automòbils, segons les últimes previsions de la companyia tecnològica Cisco.

Els usuaris de dispositius mòbils, incloses les phablets (un híbrid entre telèfon i tauleta), arribaran aquest any als 5.400 milions, el 70% de la població estimada per a aquest any, s'assegura a l'estudi "Visual Networking Index: Global Mobile Data Traffic Forecast", publicat per l'empresa de Califòrnia (EUA).

La xifra és superior a les projeccions internacionals sobre l'accés a alguns serveis públics, com l'electricitat (5.300 milions) i l'aigua potable (3.500 milions), o d'altres béns de consum com els automòbils (2.800 milions), segons la companyia. Cisco calcula que d'aquí a cinc anys hi haurà 11.600 milions de mòbils, dispositius i connexions llistes, incloent-hi uns 8.500 milions de telèfons personals, pels 7.900 milions del 2015. D'aquests el 67% serà intel·ligent, pel 36% el 2015.

Ningú s'imaginava que, des de l'arribada l'any 2000 del primer telèfon mòbil amb càmera, l'impuls arribés a tal punt que, com pronostica Cisco, siguin, en cinc anys, els responsables de la quantitat més imporntat del trànsit a Internet, amb el 72% del total.

Per regions, Amèrica del Nord seguirà liderant el 2020 el nombre més alt de connexions a través de mòbils (amb el 95% dels seus registres), seguida de prop per Europa Oriental (86%), Europa Occidental i Central (84%), Àsia i Pacífic (72%), Amèrica Llatina (70%) i Orient Mitjà i Àfrica (52%).

Aquest increment de la cobertura mòbil i la demanda per contingut en aquestes plataformes també impulsaran un creixement dels usuaris dues vegades més ràpid que el que ho farà la població mundial fins al 2020, segons la companyia. "La mobilitat és el mitjà predominant que està permetent la transformació digital global", destaca Doug Webster, vicepresident de Màrqueting per a Proveïdors de Serveis de l'empresa nord-americana.

A això cal afegir-hi que, s'indica en l'informe, els smartphones, els ordinadors portàtils, les tauletes i els phablets seran els que dominaran amb el 98% l'eventual trànsit mòbil d'Internet.

Un intercanvi digital que creixerà a nivells insospitats amb tants mòbils, 120 vegades més que el 2010, i que arribarà als 366,8 exabytes, equivalents a 81 bilions de fotos d'Instagram o 7 bilions de vídeos de YouTube, davant els 44,2 exabytes del 2015. També implicarà que el trànsit mòbil creixerà dues vegades més ràpid que el fix IP, que encara s'estén pel planeta.

El que no passarà tan de pressa és una multiplicació igual del trànsit mòbil en totes les regions del món, ja que depèn de la seva capacitat econòmica i de xarxes eficaces per acollir-los. Els líders seran l'Orient Mitjà i Àfrica, segons les previsions, perquè augmentaran 15 vegades la grandària del seu flux de dades. Ela seguiran Àsia i el Pacífic, amb 9 vegades; Europa central oriental i Amèrica Llatina, amb 8; i Europa occidental i Amèrica del Nord, amb 6.