Les ones gravitatòries, que Albert Einstein va predir fa un segle en la seva teoria de la relativitat general, es van detectar per primera vegada de manera directa el dia 14 de setembre passat, fet que permetrà un millor coneixement de l'Univers. Els físics han conclòs que les ones gravitatòries detectades es van produir durant la fracció final d'un segon de la fusió de dos forats negres en un més massiu. Aquesta col·lisió de dos forats negres havia estat predita però mai observada.

Aquesta troballa obre una nova porta a l'astronomia, perquè fins ara els científics s'han valgut de diferents formes de llum (ones electromagnètiques) per observar l'Univers. Les ones gravitatòries transporten informació sobre el moviment dels objectes a l'Univers, i s'espera que permetin observar la història del Cosmos fins a instants remots.

El gran descobriment que suposa la detecció d'aquestes ones conté la promesa del desconegut: poder mirar a l'Univers amb uns ulls que no depenen de la llum. Stephen Hawking va comentar ahir que, gràcies a aquestes ones, "podem esperar veure forats negres al llarg de la història de l'Univers. Podríem fins i tot veure els vestigis de l'Univers primordial, durant el Big Bang".

El director executiu del laboratori LIGO, David Reitze, va afirmar ahir, en presentar el descobriment, que "la nostra observació de les ones gravitacionals compleix amb un ambiciós objectiu establert fa cinc dècades per detectar de manera directa aquest fenomen i entendre millor l'Univers".

"A més a més, completem el llegat d'Einstein en el centenari de la seva Teoria de la Relativitat General", va afegir. Einstein va establir en la seva teoria de la relativitat general que els objectes que es mouen en l'Univers produeixen ondulacions en l'espaitemps i que aquestes es propaguen per l'espai. Predeia així les ones gravitacionals, encara que demostrar de manera directa la seva existència era l'últim repte pendent.

Les ones van ser detectades a les 09.51 hores GMT del 14 de setembre passat pels dos detectors de LIGO, un localitzat a Livingston (Louisiana) i un altre a Hanford (Washington). El grup de Gravitació i Relativitat de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha tingut una participació activa en aquest esdeveniment científic.