El president de França, François Hollande, és un reconegut amant de l'esport, especialment com a espectador de futbol. Però no tant de l'exercici físic, fins al punt de desfer-se de la cinta de córrer que li va regalar el seu fill perquè no la feia servir mai.

No obstant això, a falta de poc més de un any per a les pròximes eleccions presidencials, Hollande ha decidit combatre el seu desinterès per l'activitat física amb un mètode, a priori, assequible: com a mínim 6.000 passos al dia per controlar la línia.

El remei, que ha recomanat aquesta setmana als seus conciutadans el polític socialista, és una recepta del metge Michel Cymes, una estrella del benestar a la televisió francesa i, ara, també inspirador del president.

"Ens ha marcat a tots nosaltres, i em sento concernit en l'objectiu de caminar 6.000 passos a dia", va llançar Hollande durant una visita a l'Institut Nacional de l'Esport de França (Insep).

Aquests 30 minuts diaris a peu ajudarien a reduir a la meitat el nombre de persones sedentàries a França els propers deu anys, segons el president. I de passada, un bon nombre de diagnòstics de malalties i de despesa a la Seguretat Social.

Fa prop d'un any Hollande reconeixia el seu particular desinterès per l'exercici i comentava a la publicació Li Lab que, d'entrada, no té temps per a l'exercici i que a més no li fa particular gràcia.

"No és la meva vida. No perquè no m'agradi l'esport, que m'encanta. No vaig al gimnàs, no faig mai exercici muscular. No dic que estigui bé el que faig, però és així", confessava el cap de l'Estat.

Hollande va fer aquestes declaracions després que, seguint els consells de la que llavors era la seva parella, Valerie Trierweiller, perdés pes de cara a la campanya presidencial que el va portar al palau de l'Elisi el 2012.

Aleshores intentava derrotar el conservador Nicolas Sarkozy, a qui agrada deixar-se fotografiar corrent, anant en bicicleta o a cavall, i el socialista va corregir les seves formes curvilínies.

La seva aposta va trobar recompensa perquè va desallotjar Sarkozy del palau presidencial i va tornar el màxim poder de França als socialistes després de vint anys de vaques magres.

Però la direcció de l'Estat, amb una agenda atapeïda de reunions i viatges en cotxe oficial, ha fet que tornin temps de formes generoses.

Ara Hollande s'obliga a pujar als pisos del Palau de l'Elisi per les escales, segons revela el diari Le Journal du Dimanche, i té una aplicació que compta les passes, un podòmetre, descarregat al seu iPhone per comptar quantes gambades ha fet i recuperar el to físic.

El president francès ha revelat la seva argúcia per perdre pes, però no ha revelat què farà per gua-nyar consistència en els sondejos de popularitat. L'última enquesta de l'institut demoscòpic Odoxa li atorgava el 18% d'aprovació, una xifra que cau dos punts respecte al mes anterior i que el situa com el cap d'Estat europeu menys apreciat pels seus conciutadans.

Si a la banda dels seus hàbits esportius Hollande no aconsegueix corregir d'alguna manera el seu rumb polític, li deuen quedar uns 2,5 milions de passos abans de fer el que podria treure'l del Palau de l'Elisi després de les eleccions presidencials del 2017.