Barrejades amb salsa, en espirals de pasta o amb forma de galeta i hamburgueses són algunes de la maneres d'apropar als comensals les viandes preparades amb insectes comestibles, una indústria de futur que lidera Tailàndia.

"El país ja és el líder global respecte a la indústria d'insectes comestibles en diversos sentits", assenyala a Efe Patrick Durst, representant de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) a l'oficina de Bangkok.

A la moderna capital tailandesa, on resideixen milions de treballadors procedents de regions més empobrides, és comú trobar petits carros on s'ofereixen una àmplia varietat d'insectes llestos per ser degustats.

Grills, llagostes, cucs de seda i escarabats d'aigua són algunes de les més de 1.600 espècies d'insectes comestibles, segons la FAO, que es poden trobar en aquests llocs ambulants.

L'expert, que va publicar el 2013 l'informe titulat "Bestiar de sis potes: ramaderia d'insectes comestibles, recol·lecció i comercialització a Tailàndia", assenyala que el país asiàtic ha aconseguit evolucionar "des d'un sistema de subsistència per al consum local fins a crear canals comercials amb valor afegit".

Més de 250 empreses emergents de tot el món han iniciat un moviment per portar els productes preparats a base d'insectes comestibles fins als plats del mercat occidental. "La Unió Europea, per exemple, està treballant en un reglament que reguli el mercat dels insectes comestibles dins de les seves fronteres", diu Massimo Reverberi, que a principi d'any va fundar Bugsolutely, una companyia dedicada a la producció d'espirals de pasta amb farina de grill.

L'empresari italià, que va optar per elaborar un producte de pasta per la familiaritat del seu consum, assenyala que encara topa amb una resistència "il·lògica" dels mercats i consumidors.

"La barrera no és totalment lògica, a Itàlia o França, per exemple, es menja un tipus de formatge amb cucs al seu interior. Per no esmentar productes com les ostres o les gambes, que semblen monstres. Però la gent sent repulsió pels insectes", apunta Reverberi.

Els insectes comestibles són catalogats per la FAO com un "superaliment" per les seves propietats nutritives, ja que són rics en proteïnes, vitamines i altres micronutrients, recorda l'expert de les Nacions Unides. Aquests aliments, apunta Durst, suposen un impacte ambiental molt més baix que les granges de bestiar boví o porcí, i poden ajudar a garantir el desenvolupament sostenible de la indústria alimentària.

"Les granges de grills són netes i mantenen un control mediambiental, sense pesticides ni químics, que asseguren la sanitat dels productes", remarca Reverberi.

Empresari i expert fan una crida a eliminar les restrictives polítiques de comerç i desenvolupar uns protocols sanitaris que ajudin a potenciar la confiança del consumidor.

Un dels punts forts de Tailàndia és l'increment de consum local, tot i les reticències de la població urbana. En algunes cadenes de supermercats es poden trobar bosses d'insectes comestibles.

"Abans, els productes només es trobaven en parades al carrer, de manera que vam veure una oportunitat d'invertir en aquesta indústria i crear paquets que es poden comprar en supermercats", assenyala Thanat Chattatun, l'empresa que comercialitza la marca d'insectes comestibles Hi-So.