La sonda Juno de la NASA va completar amb èxit la més gran aproximació a Júpiter de les 36 que efectuarà en la seva històrica missió per descobrir els enigmes sobre el nucli, la composició i el camp magnètic del planeta.

El moment de la seva màxima aproximació va ser dissabte a les 13.44 GMT, quan va passar a uns 4.200 quilòmetres sobre els núvols de Júpiter, segons ha informat l'agència espacial nord-americana. En aquell moment, Juno estava viatjant a una velocitat de 208.000 quilòmetres per hora.

"Estem rebent algunes dades intrigants en aquest moment. Caldran dies perquè tinguem tota la informació científica recopilada per la sonda i encara més per començar a comprendre el que Juno i Júpiter estan tractant de dir-nos", explica Scott Bolton, l'investigador principal de la missió Juno al Southwest Research Institute de San Antonio (Texas).

La sonda Juno de la NASA va arribar el 4 de juliol passat a l'òrbita de Júpiter després de cinc anys de missió i per fer història com la nau que més s'aproxima al planeta i la impulsada per energia solar que viatja més lluny en l'espai. Llançada el 5 d'agost del 2011, és una missió de moltes fites: també és la primera sonda impulsada per energia solar enviada a Júpiter i la primera que orbita un planeta exterior (els que estan més enllà del cinturó d'asteroides) de pol a pol.

La nau, no tripulada i de la mida d'una pista de bàsquet, és la primera dissenyada per operar en el cor dels cinturons de radiació de Júpiter, la primera a arribar a 2.575 quilòmetres dels seus núvols superiors i la que prendrà les imatges amb més resolució vistes mai del planeta gegant.

Aquesta és la primera vegada que una sonda orbitarà dels pols de Júpiter, la qual cosa proporcionarà noves respostes als misteris sobre el seu nucli, composició i camp magnètic.

La missió és previst que conclogui el febrer del 2018.