L'Agència Aeroespacial dels EUA (NASA) ha informat que el telescopi Hubble ha detectat possibles guèisers a la lluna gelada Europa, del planeta Júpiter.

"Hem localitzat possibles emissions de vapor que surten de la lluna Europa de Júpiter usant el Hubble", va afirmar la NASA en un comunicat.

Segons la nota, el telescopi ha aconseguit captar imatges "del que poden ser emissions de vapor d'aigua que emergeixen de la superfície" de la lluna.

La troballa augmenta la possibilitat que les missions enviades a Europa en el futur puguin analitzar l'oceà de la lluna gelada sense necessitat de perforar quilòmetres de gel, va subratllar l'agència nord-americana.

"L'oceà d'Europa està considerat un dels llocs més prometedors que potencialment podrien acollir vida en el sistema solar", va afirmar l'administrador associat interí del directori de Missions de Ciència de la NASA a Washington, Geoff Yoder. "Aquestes columnes de fum, si realment existeixen, poden aportar una altra forma de prendre mostres sota la superfície d'Europa", va afegir Yoder. Les emissions van arribar a un altura d'uns 200 quilòmetres abans de tornar material a la superfície d'Europa, que té un enorme oceà amb dues vegades l'aigua de tots els oceans de la Terra, si bé el líquid està protegit per una capa de gel de gruix desconegut.

Els científics de la NASA, liderats per William Sparks, de l'Institut de Ciència Telescòpica Espacial (STScI, en les seves sigles en anglès), amb seu a Baltimore (EUA), van captar les emissions mentre observaven un extrem de la lluna en passar davant de Júpiter.