El mosquit tigre guanya terreny a Manresa i cada cop són més les víctimes de la seva picada. En poc més d'un mes els ambulatoris de l'Institut Català de la Salut (ICS) han triplicat la xifra de persones ateses per fiblades, que han passat de 27 a 95. Tot i que no es pot especificar quines d'aquestes consultes han estat per picades de l'insecte asiàtic i quines pel mosquit comú, els professionals sanitaris fan notar que, per les característiques, és molt possible que la majoria siguin de mosquit tigre.

L'any passat els ambulatoris de l'ICS situats a la capital del Bages van registrar 62 pacients que van anar a cal metge perquè els tractessin picades de mosquit. Enguany ja han estat 95 (representa un increment del 53%), una xifra força repartida entre els dos ABS: al de la Plaça de Catalunya n'han atès 45, mentre que al de la Sagrada Família han estat 50. A més, cal tenir en compte que encara hi pot haver més consultes fins a les primeres setmanes de tardor, ja que les condicions meteorològiques de calor i humitat afavoreixen la presència d'aquest insecte. De fet, és durant aquestes últimes setmanes quan l'ICS ha triplicat les consultes. Durant els mesos d'hivern només queden els ous hibernant, ja que els mosquits són insectes de sang freda i és impossible que visquin quan fa fred. El regidor de Salut de l'Ajuntament, Josep Lluís Irujo, ha fet notar que "vista l'experiència de l'any passat [quan es va confirmar la presència del mosquit tigre a Manresa], esperem que les picades baixin exponencialment a partir de l'octubre".

Fonts d'Althaia també han corroborat que tant en l'àmbit d'urgències com en els ambulatoris de les Bases de Manresa i del Barri Antic, que gestiona la fundació, hi ha hagut un increment de consultes que, per les seves característiques, tot sembla indicar que es tracta de picades de mosquit tigre. Tot i així, Althaia no ha pogut facilitar dades específiques sobre el nombre de consultes per picades perquè, segons han explicat, "no en disposem".

Les explicacions dels centres sanitaris ratifiquen el que van anunciar els farmacèutics de la ciutat a aquest diari, els quals van reconèixer (vegeu Regió7 del dia 9) que hi havia una allau de consultes per picades de mosquit tigre i, per això, han doblat la venda d'antiinflamatoris amb cortisona i recomanen repel·lents del tròpic perquè són més forts.

Irujo ha afegit que "és evident que ha augmentat la presència del mosquit tigre a la ciutat, però d'alguna manera ja ho esperàvem. El 2009 es van trobar les primeres evidències i calia esperar que el 2010 n'hi hagués més, ja que la seva proliferació és molt ràpida i és molt difícil eradicar la plaga un cop ha aparegut". Per això l'Ajuntament va posar en marxa la campanya informativa porta a porta, on s'explica a les llars que tenen jardí quines mesures han de prendre perquè no s'hi instal·lin els insectes d'origen asiàtic. Tot i que des del consistori no volen fer balanç de la campanya fins que no s'acabi, Irujo ha explicat que "pel que se m'ha comunicat, la gent rep molt bé la informació i està contenta que se'ls doni d'una manera tan individualitzada".

D'altra banda, el regidor de Salut també ha destacat que a l'Ajuntament es va crear un protocol per impedir que el mosquit tigre s'instal·li en espais públics, com per exemple "fonts públiques, zones de reg municipals, instal·lacions esportives i, en general, tots els serveis que remenen aigua". Un d'aquests espais és el cementiri, on el maig de l'any passat ja es va ordenar retirar tots els vasos interiors dels recipients metal·litzats que serveixen per col·locar-hi flors, ja que en aquest vas es podria acumular aigua estancada i hi podrien créixer larves de mosquit tigre. Durant els mesos d'hivern, coincidint amb la diada de Tots Sants, es va permetre tornar a posar els recipients interiors, de la mateixa manera que es farà aquest any. Segons Irujo, "el protocol s'aplica a la fase prèvia a l'estiu, que és quan les larves poden proliferar i es manté fins quan fa fred".