La regió sanitària de la Catalunya central en general i Manresa en concret van tenir el 2010 un augment especialment significatiu pel que fa a les donacions de sang amb relació al 2009. Mentre que l'índex de donació a Catalunya va ser de 38,86 per mil habitants, a la Catalunya central va ser de 41,77, i a Manresa, de 57,58. A la capital del Bages, les donacions van augmentar el 15% respecte a l'any anterior, i van passar de 3.795 a 4.388.

La feina de l'Associació de Donants de Sang al Bages, creada el 2009, i l'organització de la primera marató de sang universitària a la FUB (que s'exportarà a la Universitat de Vic) i de la primera recollida solidària de Nadal el 2010, juntament amb la feina del banc de sang fix a l'Hospital Sant Joan de Déu, han estat les principals raons de l'increment de les donacions de sang a Manresa. Com a reconeixement a la tasca feta, el Banc de Sang i Teixits (BST) va decidir portar ahir, a la capital del Bages, com ja va avançar aquest diari, la celebració a Catalunya del Dia Mundial del Donant de Sang i del 6è Simposi d'Associacions de Donants de Sang de Catalunya. L'acte, que va durar tot el matí, va tenir lloc al Kursaal, que va reunir més de mig miler de delegats de les associacions de donants de sang del país.

En les dades del 2010, a banda de l'increment destacat a Manresa, ressalta, per comarques, l'índex de donació al Solsonès, que, amb un 74,58 per mil habitants, la situa en el segon lloc del rànquing (el 2010), només darrere de la Terra Alta. Per regions sanitàries, la de la Catalunya central és la quarta de set en índex de donació, l'esmentat 41,77 per mil habitants.

Nou carnet de donant

A banda de presentar l'informe i la memòria d'activitats de la Federació Catalana de Donants de Sang (l'informe de tresoreria es presentarà l'octubre en una assemblea extraordinària), i de fer balanç dels resultats obtinguts el 2010 pel BST (amb una davallada que es va compensar perquè també hi va haver una disminució de la demanda), la jornada d'ahir va servir per presentar el nou carnet del donant, que permetrà als seus propietaris entrar en un programa de beneficis socials, educatius i culturals, i la nova pàgina web de la Federació Catalana de Donants de Sang (donarsang.gencat.cat).

Valentí Junyent, el nou alcalde de Manresa, va fer el parlament de cloenda lloant els donants i posant en valor el seu altruisme en el context actual de crisi i de pèrdua de valors. Va aprofitar per presumir de ciutat i comarca. "Som una terra solidària, però ens hem sabut vendre poc". I es va referir a la vocació de capital de Manresa.

Reconeixements

Joaquina, una senyora que s'encarrega de fer la xocolata desfeta en totes les maratons de sang que s'organitzen a l'Anoia, i Demetri, un senyor que fa quaranta anys que és donant, van ser dos dels cinquanta donants de sang regulars de tot el país que, ahir, van rebre una distinció pel seu altruisme. Un a un van anar pujant a l'escenari del Kursaal per recollir la distinció, en forma d'una petita placa. També hi va haver reconeixements per a la Fundació Universitària del Bages (FUB); l'Escola Universitària de Ciències de la Salut de la FUB; el diari Regió7, al qual es va agrair la necessària difusió que fa de les iniciatives impulsades pel banc de sang i teixits; l'empresa Oliva Torras de Manresa; la Fundació Alícia, amb seu a Sant Fruitós de Bages; l'escola El Cim de Terrassa; el CEIP El Turó de Masquefa; el Club DIR de Barcelona; i el RCD Espanyol. Igual que la Fundació Alícia, va rebre un reconeixement el cuiner manresà Benvingut Aligué per la seva implicació en la campanya Tinc sang de sibarita.