Són considerades el primer text en català amb valor literari i hi ha qui pensa que mereixen un reconeixement a nivell de país que encara no els ha arribat. Les Homilies d'Organyà (s. XII-XIII) tenen uns ferms aliats en l'associació Amics de les Homilies d'Organyà, que encapçalen Joan Estragués, president, nascut a Organyà i manresà des dels onze anys; i Ramon Payàs, vicepresident.

Recentment, al costat de l'Associació Reagrupament Independentista, que té al capdavant el ceretà Joan Carretero, l'associació manresana ha presentat els projectes que ha ideat davant les comissions de cultura dels diferents grups del Parlament de Catalunya, on han estat ben acollides.

L'origen: a Frankfurt

Estragués explica que l'origen de l'entitat cal anar-lo a buscar el 2007. Aquell any hi va haver un fet molt important per al català: va ser la llengua convidada a la Fira del Llibre de Frankfurt. Amb l'empenta de Joan Busquets, l'alcalde d'aleshores a Organyà (que és on va trobar el document Joaquim Miret i Sans, historiador i jurista, el 1904), i de la Fundació Ramon Llull, les homilies hi van ser presents. Acabat aquest episodi, però, comenta Estragués, calia mantenir viu el treball en defensa del text, així que el 2011 va néixer l'associació que presideix, que el 2012 es va presentar a la Biblioteca de Catalunya.

Manresa, la primera

A banda de ser el bressol de la iniciativa pro homilies, la capital del Bages també és la primera ciutat que ha dedicat un espai públic al text. El març de l'any passat el ple municipal va aprovar per unanimitat la proposta de l'Associació Reagrupament Independentista (de bracet amb els Amics de les Homilies d'Organyà) de batejar amb el nom de parc de les Homilies d'Organyà l'espai públic comprès entre la residència universitària, el carrer de Ramon d'Iglésies i l'avinguda Universitària. La inauguració es va fer el maig següent, amb la presència del secretari d'Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Antoni Castellà, i de l'alcalde de Manresa.