L'arrel del problema de la manca de places geriàtriques a la capital del Bages rau en l'envelliment d'una part cada cop més gran de la població manresana. Segons les últimes dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya, Manresa és, comparativament, una de les poblacions més envellides de l'estat.

D'acord amb aquestes dades, la ciutat presentava l'any passat un índex d'envelliment del 116,44%. Aquesta xifra prové de la divisió entre el nombre de persones censades majors de 65 i les que en tenen menys de 15. En el cas de municipis amb una població quantitativament similar com ara Rubí i Vilanova i la Geltrú, aquesta taxa és del 74,75 i del 103,38%, respectivament. Pel que fa a Barcelona, amb una població 21 vegades superior, la xifra és superior i s'enfila fins al 161,44%. La mitjana catalana és del 110,29%.

Aquestes dades es complementen amb les de la taxa de sobreenvelliment; una xifra en la qual es té en compte el percentatge de persones de més de 85 anys en relació amb les que són menors de 15 anys. En aquest sentit, la capital del Bages torna a aparèixer a la part més alta del rànquing amb un índex del 17,71%, que, en aquest cas, la situa com una de les més sobreenvellides de l'estat.

Seguint amb la comparativa de poblacions catalanes feta anteriorment, en aquest sentit Rubí i Vilanova i la Geltrú presenten uns índexs del 12,49 i del 13,8%, respectivament. En el cas Barcelona és del 17,35%, i a Catalunya, del 14,93%.

Una situació a l'alça

El problema del sobreenvelliment a la capital del Bages ve de lluny, i en els últims anys ha augmentat. Una situació que, molt probablement, mantindrà la tendència durant els propers anys.

Així, per exemple, el 2013 aquesta xifra era del 17,47%, la qual cosa representa un augment del 0,24% en l'últim any, confirmant així la tendència alcista dels últims anys. Remuntant-nos més enrere, però, l'ascens es fa encara més evident.

Si prenem com a referència la taxa del 2011, aquesta era del 15,83%, mentre que la de l'any 2000 era de l'11,77%. Una retrospectiva que mostra com en els últims quinze anys la relació entre majors de 85 anys i menors de 15 s'ha disparat gairebé el 6%.