Que a Manresa tot sovint hi hagi famílies que han de marxar a pobles veïns per buscar una residència té una explicació. El fet de ser una ciutat extraordinàriament sobreenvellida fa que la demanda de places d'assistència públiques superi àmpliament l'oferta que hi ha.

L'alt índex de sobreenvelliment que arrossega la ciutat fa que cada cop hi hagi més persones de la tercera edat que necessitin atenció. Això, sumat a l'estancament del nombre de places assistides dels últims anys fa que any rere any hi hagi les mateixes places però a repartir entre molts més interessats.

Segons dades del departament de Benestar Social i Família, actualment la capital del Bages disposa de 280 places en centres assistits per a persones més grans de 65 anys. D'aquestes, 201 corresponen a places íntegrament públiques i 79 són concertades. Això suposa una cobertura a la ciutat de l'1,9%; és a dir, que per cada 100 habitants majors de 65 anys la ciutat disposa d'1,9 places en residències públiques.

Segons l'últim recompte de l'Institut d'Estadística de Catalunya, actualment a Manresa aquest col·lectiu agrupa 14.728 persones, o el que és el mateix, el 19,5% de la població manresana. D'ells, 2.609 tenen més de 85 anys; el 3,45% del total.

Les dades pel que fa a la cobertura a la ciutat, a més, situen Manresa per sota de la mitjana catalana i, el que és més sorprenent, encara més lluny del global de la comarca del Bages. Així, mentre que arreu del país els darrers càlculs del departament situen la cobertura en el 2,37%, a la comarca aquesta és lleugerament superior i arriba fins al 2,49%.