A mitjan setembre l'Ajuntament va obrir un expedient de disciplina a l'empresa titular del col·lector de salmorres i a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per demanar la restitució de les zones afectades pel col·lector, que hi ha causat la mort de nou arbres. L'Ajuntament va informar ahir d'aquesta decisió, l'endemà que l'entitat ecologista Meandre denunciés la mort d'una desena d'arbres al passeig del Riu per culpa del col·lector i demanés a la regidoria de Medi Ambient, ara d'Entorn Natural, que actués en conseqüència.

El regidor responsable, Jordi Serracanta, ha explicat que, a final d'agost, van detectar "afectacions en alguns plataners del passeig del Riu. Es tracta de nou arbres de l'espècie Platanus x acerifolia, d'entre 9 i 18 metres d'alçada. Se sol·licita ràpidament un informe a un assessor en fitopatologia i arboricultura per avaluar l'estat dels arbres i agafar mostres de sòl per enviar a un laboratori de diagnòstic i elaborar un informe de la possible causa de les afectacions".

Els informes tècnics "donen per morts els arbres i descarten que la causa fos cap plaga de paràsits, un cop de calor o els efectes negatius de la sequera de l'estiu, ja que no són arbres de nova plantació i tenen el sistema radicular ben desenvolupat. A més, si fos a conseqüència d'un estrès hídric, les afectacions es veurien en alguns plàtans del costat, cosa que no succeeix. Es determina que les afectacions són a causa d'una fitotoxicitat a nivell radicular, per l'abocament d'un contaminant. Les elevades temperatures tindrien un efecte agreujant".