Sense projecció exterior i sense un projecte estratègic de ciutat no hi ha ajuts europeus. Per tant, cal un pla. L'Ajuntament de Manresa amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona ha elaborat el que anomena "Pla de projecció exterior de Manresa 2015-2022", que a més a més d'ajudar a difondre la ciutat fins i tot a nivell internacional també ha de servir per atraure inversions, subvencions i ajuts d'Europa. I, per tant, activitat econòmica.

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el tinent d'alcalde i portaveu del govern, Antoni Llobet, van presentar ahir un esbós del projecte. Assenyala tres eixos estratègics: l'emprenedoria, ocupació i creixement empresarial; el foment del turisme amb sant Ignasi com a plat fort; i la sostenibilitat i el medi ambient.

No s'inventa res

Segons va explicar Llobet, "no estem fent un pla per veure què hem de descobrir de Manresa o què ens hem d'inventar, sinó treure rendiment d'allò que ja tenim, perquè tenim unes potencialitats i uns actius claríssims". Són els tres esmentats. Per la seva banda Junyent va declarar que en l'àmbit internacional la ciutat "no ha esmerçat gaires esforços, i cal posicionar-se en un entorn cada cop més globalitzat".

L'estudi l'ha elaborat una empresa especialitzada amb aportacions d'agents socials de la ciutat a més a més de l'Ajuntament. És, per tant, "gent que s'ho mira amb una visió allunyada del dia a dia", va destacar Junyent. A més a més va remarcar que el pla "ha de ser determinant per aconseguir ajuts europeus", generar atractiu i creixement econòmic. "Ara mateix no aspirem a cap ajut europeu en concret, però sense aquest pla no podríem accedir a un munt de propostes que des de la Comissió Europea es faran d'aquí al 2020", va insistir.