L'atracció de Manresa per sant Ignasi va quedar demostrada en la inauguració, ahir al migdia, al teatre Conservatori, de l'"Espai Manresa1522. La ciutat d'Ignasi". Hi va ser present una àmplia representació de la societat civil manresana. L'alcalde Valentí Junyent, que, tot seguit, va descobrir a la plaça de Fius i Palà l'escultura L'acollida de Ramon Oms, va mostrar la seva satisfacció per l'assoliment del projecte en la situació actual. Va recordar que s'inclou en les iniciatives per celebrar els 500 anys de l'estada de sant Ignasi a Manresa i "ens ha de servir, sobretot, per impulsar la nostra projecció exterior".

El nou espai, que aquest diari ha anat explicant a bastament, es podrà visitar a partir d'aquest cap de setmana: els dissabtes, de 10 a 2 i de 5 a 8, i els diumenges, de 10 a 2. Els primers mesos l'entrada serà de franc. Els dies de cada dia les visites seran concertades fent la reserva a l'Oficina de Turisme.

Jordi Rodó, responsable amb Josep Huguet del contingut del nou centre sobre la Manresa que va conèixer sant Ignasi quan hi va viure, va posar èmfasi en la transformació del local de 194 m2 que l'acull, que durant anys van ocupar El Galliner, Imagina't i Cineclub Manresa. Abans d'esdevenir part del teatre, hi confluïen el convent dels Predicadors i l'església de Sant Pere Màrtir. En concret, es tracta d'un dels laterals del claustre del convent on sant Ignasi va viure, que ha recuperat el seu aspecte original de claustre i cerca transmetre, amb èxit, "la idea de sobrietat, austeritat, simplicitat i solidesa que caracteritzaven el personatge i la Manresa del 1522".

Rodó va assenyalar que el nou espai és una obra coral que ha implicat molts professionals. Des dels que han fet el mapa que situa totes les Manreses del món, a la maqueta de la ciutat del 1522, la restauració de les pedres ornamentals i sarcòfags del Carme i Sant Domènec i d'un quadre de sant Ignasi, i el vídeo que es projecta al final del recorregut, amb la cantant Lídia Pujol com a narradora, va destacar Huguet