L'acord d'investidura i governabilitat de CiU i ERC va fixar com a prioritat fer l'aprovació provisional del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) abans d'acabar el 2016. Si pot ser, amb el màxim de consens. Per aconseguir-ho, el que es fa ara, i els propers mesos, és el treball de cuina, consistent a estudiar les 327 al·legacions presentades al document per incorporar-les-hi, o no. Aquesta feina es fa a dos nivells: a través de la comissió de seguiment del POUM i amb reunions bilaterals entre el govern i els partits a l'oposició.

La comissió de seguiment està integrada per representants de totes les forces polítiques amb representació al ple: Jordi Serracanta i Joan Calmet (CiU), Marc Aloy (ERC), Gemma Tomàs (CUP), Joaquim Garcia (PSC), Andrés Rojo i Miguel Cerezo (C's) i Dídac Escola (Democràcia Municipal). La primera reunió va servir per fer una diagnosi general de les al·legacions, mentre que a les següents ja es treballen per blocs temàtics. La del desembre s'ha dedicat a sòl urbà; la del gener, a sòl no urbanitzable; la de febrer serà sectorial, i la del març, d'àmbit general. De moment, hi ha aquestes programades. Quant a les trobades bilaterals, ja se n'han fet diverses entre el govern i l'oposició. En aquest cas, són trobades sectorials. Sobre habitatge, espai urbà, activitat econòmica, entorn natural, etc, centrades a tractar les al·legacions presentades per cada partit

Avançar feina

L'oficina del POUM també té un paper important en aquesta fase, que passa per fer propostes per resoldre les al·legacions, de manera que, quan es fa la reunió de la comissió de seguiment, ja tingui la feina una mica avançada. En alguns casos, quan les al·legacions provenen d'entitats, el govern fa reunions amb elles perquè les puguin explicar directament.

Finalitzada aquesta part, el següent pas serà portar el document resultant al ple municipal per a la seva aprovació provisional (l'avançament de pla es va fer al ple del 18 de juliol del 2013 i el 19 de març passat va superar l'aprovació inicial). Després d'aquesta aprovació provisional, el document s'enviarà a la Comissió Territorial d'Urbanisme de la Generalitat, que tindrà la feina d'acordar l'aprovació definitiva del document amb prescripcions puntuals que no exigeixen un nou tràmit d'informació pública però que requereixen la redacció d'un document refós que, una vegada ha verificat l'Ajuntament, ell mateix trametrà de nou a la Comissió Territorial d'Urbanisme per tal que procedeixi a la seva publicació al DOGC, moment en què el nou planejament serà executiu.